Osijek
GISKO - POSUDBENI ODJEL ZA ODRASLE

Osječani najviše čitaju o nasilju, licemjerju, ljubavi i prijateljstvu
Objavljeno 15. siječnja, 2017.

Početak je kalendarske godine vrijeme analiziranja, zbrajanja (ponekad i oduzimanja), podvlačenja crta, nakon čega slijedi zadovoljstvo i nezadovoljstvo. Tako je ovih dana bilo i u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek.

S obzirom na to da je to ustanova uz koju na prvu vežemo asocijacije čitanje i knjige, ne čudi što se voditelj Posudbenog odjela i voditelj Službe nabave Srđan Lukačević, mag. inform., na kraju pita: Zašto ne čitam više?

- Ponekad je razlog manjak vremena, ponekad nedostatak novca, najčešće dobro poznata lijenost - pojašnjava Lukačević. Kako si isto pitanje ne biste postavljali i na početku 2018., GISKO donosi top-listu 12 najposuđivanijih (i najčitanijih?!) knjiga objavljenih tijekom 2016.

Prema statistici posudbe, građani Osijeka u velikoj mjeri čitaju kvalitetne naslove. Riječ je o romanima koji progovaraju o obitelji, obiteljskom nasilju, licemjernom društvu, solidarnosti, ljubavi, prijateljstvu, o nedosanjanim snovima, ali i o osveti te tankoj granici između života i smrti. Ukratko, riječ je o nagrađivanim djelima suvremene svjetske, ali i domaće književnosti.

- U usporedbi s prijašnjim godinama, zamjetna je veća potražnja za tzv. lijepom književnošću, odnosno kvalitetnijim i vrjednijim djelima koja obrađuju sve veselje i radost, tugu i jad života. Zanimljivo je da ovu vrstu djela podjednako posuđuju i muškarci i žene zrelije životne dobi - doznajemo od Srđana Lukačevića.

S druge strane, tu su i uvijek traženi, nezaobilazni romani kriminalističke i trilerske tematike, koji su “odličan način za bijeg iz stvarnosti u svijet u kojem negativci na kraju ipak plate za svoja nedjela, u kojemu se korumpirane političare uhiti i osudi, a kriminalce pronađe i kazni”, dodaje voditelj. Krimići i trileri tradicionalno su najtraženije i najomiljenije ljetno štivo, kada je i inače zamjetna veća posjećenost knjižnice.

- Zimi, pak, kada smo svi u sjetnijem raspoloženju, kako se prisjećamo prošlogodišnjih i iščekujemo novogodišnje ljetne pustolovine, ljubavni su romani vruća roba. Neki su pisani prema stvarnim događajima, neki su potpuno izmišljeni, ali jedno je sigurno, svi na ovaj ili onaj način slave ljubav - ističe Srđan Lukačević, zadovoljan koliko i što čitaju Slavonci.

U prošloj je godini, također, primjetan porast posudbe domaćih autora, počevši od Osječanke Šojat, preko Vlaović, Drakulić pa sve do Pavla Pavličića. Inače, Osječani veliku sklonost pokazuju prema djelima nagrađivane i na kazališnim daskama izvođene osječke autorice, čija su književna djela najposuđivaniji naslovi u GISKO-u nekoliko posljednjih godina.

- Ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka više čitati, obratite pozornost na ovih nekoliko sjajnih preporuka pogodnih za bijeg od svakodnevice, uz jednu malu dodatnu primjedbu: čitajte bar pola sata dnevno i imat ćete više šanse da živite dulje - sa smiješkom dodaje Lukačević.

Narcisa VEKIĆ
NAJČITANIJE KNJIGE OBJAVLJENE U 2016.

1. Karl Ove Knausgaard: Moja borba

2. Ivana Šojat: Emet

3. Milana Vlaović: Gladi

4. John Williams: Stoner

5. Chigozie Obioma: Ribari

6. Lauren Groff: Sudbe i srdžbe

7. Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

8. Riikke Pulkkinen: Istina

9. Cathy Marie Buchanan: Djevojke sa slika

10. Orhan Pamuk: Čudne misli u mojoj glavi

11. Slavenka Drakulić: Mileva Einstein, teorija tuge

12. Pavao Pavličić: Hladna fronta

NAJPOSUĐIVANIJI NASLOVI U GISKO-u

(bez obzira na godinu objavljivanja)

1. Paula Hawkins: Djevojka u vlaku

2. Christina Baker Kline: Vlak siročadi

3. Jo Nesbo: Krv na snijegu

4. Dubravka Pađen Farkaš: Tajna (dječja)

5. Ivana Šojat: Jom Kipur

6. David Lagercrantz: Što nas ne ubije

7. Jeff Kinney: Snježna groznica (dječja)

8. Drago Hedl: Ispovjedna tajna

9. Dan Brown: Inferno

10. Jane Shemilt: Kći

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike