Mozaik
U TRADICIJSKOM ZIMSKOM RUHU

18. Zimsko spremanje u Antinu
Objavljeno 15. siječnja, 2017.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Valentina Čivić iz Batrine najbolje se predstavila u kategoriji cura, Marinka Jaman iz Semeljaca u kategoriji snaša te Matej Živikić iz Starih Mikanovaca u kategoriji momaka, epilog je to manifestacije 18. Zimsko spremanje - revija cura, snaša i momaka odjevenih isključivo u tradicijsko zimsko ruho koja se održala prvi put na novoj lokaciji u velikom šatoru ispred crkve sv. Antuna u Antinu.

Manifestacija Zimsko spremanje održana je u nazočnosti Željka Matanovića, načelnika općine Tordinci, Bože Galića, župana vukovarsko-srijemske županije, Andrije Matića, predsjednika Zajednice kulturno-umjetničkih društava, vlč. Dejana Bubala, župnika Župe Presvetog Trojstva Tordinci, Davora Bernardića, predsjednika SDP-a, saborskih zastupnika, kao i drugih uzvanika. Ova manifestacija započela je još 1999. na inicijativu predsjednika KUD-a “Lela i Vladimir Matanović” Stjepana Belića i otad se održava neprekidno, prvo na sam dan, a potom na uočnicu Sv. Antuna Pustinjaka, zaštitnika stoke i antinačkog malog kirbaja. Revija je natjecateljskog karaktera, a prosudbeno povjerenstvo činili su mr. sc. Janja Juzbašić, ravnateljica Zavičajnog muzeja “Stjepan Gruber” iz Županje, Danijel Šota, umjetnički voditelj Folklornog ansambla “Lisinski” Vinkovci, i prečasni Mato Knežević, župnik Župe sv. Mateja iz Garčina.

Svi sudionici na osobit način moraju pokazati svoju uređenost, kompletnost i skladnost zimskog tradicijskog ruha, njegovo poznavanje, način nošenja te druga očitovanja vezana uz mjesto koje predstavljaju, govoreći narječjem svojega mjesta i ostavljajući opći dojam važan u konačnom prosuđivanju i ocjenjivanju. U reviji cura predstavile su se: Ana Kovačević (Tordinci), Regina Kujundžić (Tavankut), Kristina Konjarević (Gradište), Valentina Čivić (Batrina), Magdalena Stivaničević (Babina Greda), Marija Grgić (Cerna), Marija Orešković (Hrastin) i Maša Vulić (Našice, nošnja Feričanci). Najbolje se predstavila Valentina Čivić iz Batrine, drugo mjesto osvojila je Kristina Konjarević iz Gradišta, a treće mjesto Marija Grgić iz Cerne.

U reviji momaka predstavili su se: Teo Sokolović (Šumeće), Augustin Žigmanov (Subotica), Matej Živikić (Stari Mikanovci), Davor Francuz (Bački Monoštor), Milorad Stojnić (Bački Breg), Vinko Babić (Gradište), David Pehar (Beli Manastir) i Darko Lukić (Bošnjaci). Najbolji momak bio je Matej Živikić iz Starih Mikanovaca, drugi je bio Milorad Stojnić iz Bačkog Brega, dok je treće mjesto osvojio Darko Lukić iz Bošnjaka. U kategoriji snaša predstavile su se: Jasminka Mihalj (Velika Kopanica), Anita Djipanov Marijanović (Bački Monoštor), Katarina Ambrinac Živković (Retkovci), Marinka Jaman (Semeljci), Danijela Benić (Duboševica) i Katica Kava (Šumeće). Najbolje predstavljena snaša bila je Marinka Jaman iz Semeljaca, drugo mjesto osvojila je Anita Djipanov Marijanović iz Bačkog Monoštora, a treće mjesto Danijela Benić iz Duboševice.

U kulturno-umjetničkom dijelu večeri nastupili su: Ženska pjevačka skupina Gundinci, KUD Batrina, Ženska pjevačka skupina Šumeće, Muška pjevačka skupina “Bodroški bećari”, KUD “Seljačka sloga” Bogdanovci, Muška pjevačka skupina Paorija iz Tordinaca i Hrvatski gajdaški orkestar iz Zagreba. Ovogodišnje 18. Zimsko spremanje započelo je na uočnicu 13. siječnja velikim koncertom Slavonia Banda, a završilo velikim koncertom Sinova Ravnice uz nezaobilazno veliko šokačko kolo.

Mario KOKAJ
Kalendari

Ovu veliku manifestaciju prati veliki zidni kalendar priredbe čiji je autor Dražen Bota. Kalendari predstavljaju vrijedan dokument o priredbi i svim sudionicima, a sudionici snimljeni ove godine naći će se na kalendaru za 2018., a prošlogodišnji sudionici su na kalendaru za ovu godinu.

Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike