Kultura
ELEKTRONIČKE KNJIGE 2016.

Najčitaniji je bio roman “Ljubav je sve” Krešimira Pintarića
Objavljeno 16. siječnja, 2017.

ZAGREB - Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je 2016. u okviru internetskoga projekta Besplatne elektroničke knjige devet novih naslova, a u istom razdoblju zabilježilo je i porast broja korisnika i čitanosti za 19, odnosno 23 posto.

Mrežne stranice projekta zabilježile su u 2016. gotovo 136.000 korisnika, koji su u 181.884 posjeta otvorili više od 770 tisuća stranica i ukupno čitali, odnosno preuzeli 224.827 knjiga.

U odnosu na 2015. broj se korisnika povećao za 19, a broj posjeta za 24 posto. Istodobno je i čitanost porasla za 23 posto.

Nakon dominacije duge 13 godina, koliko je knjiga Noama Chomskog bila najčitaniji naslov, u 2016. najčitaniji naslov bio je roman “Ljubav je sve” Krešimira Pintarića, a čitaniji od Chomskoga bio je i “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!” Dražena Šimleše.

Najčitaniji prozni naslov bio je roman “Ljubav je sve”, koji je čitalo ili preuzelo više od 12 tisuća posjetitelja, a slijede Marinelina zbirka priča “Pušite li?”, s gotovo tri tisuće posjeta te zbirka priča Olje Savičević Ivančević “Nasmijati psa” s 2707 posjeta.

Najčitaniji pjesnički naslov je “Tri jeseni” Ane Ahmatove, a iza njega slijede “Gledaj me u oči” Marija Brkljačića i “Tour de force” Krešimira Pintarića.

Najčitaniji publicistički naslov je “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!” Dražena Šimleše, koji je čitan 9483 puta, a iza njega slijede "Mediji, propaganda i sistem" Noama Chomskog (6844) i “Rađanje nacije" Darka Polšeka (3145).

Najčitaniji esejistički naslovi su "Razumijevanje filma" Hrvoja Turkovića i "Barikade" Borisa Budena, dok su najčitaniji teorijski naslovi "Filmske vrste i rodovi" Nikice Gilića i "Strukturalizam, semiotika, metafilmologija" Hrvoja Turkovića.

Internetski projekt BEK nekomercijalni je sustav distribucije književnih djela koji kontinuirano djeluje od 2001. Otad je objavljeno 188, od čega čak 144 pjesničkih, proznih i dramskih naslova suvremenih hrvatskih autorica i autora. (Hina)

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike