BATAT, GRAH, TAMNA ČOKOLADA...
Objavljeno 16. siječnja, 2017.
Zima je godišnje doba u kojem trebamo osobitu pozornost pokloniti načinu prehrane kako bismo održali dobro zdravlje. Zbog vanjskih niskih temperatura skloni smo uljuljkati se u udobnost vlastitog doma i provoditi slobodno vrijeme ispred televizora ili računala. Manje se krećemo i skloniji smo povećanom konzumiranju hrane, pa nerijetko dobijemo i nekoliko kilograma viška.
U vrijeme ostalih godišnjih doba na raspolaganju nam je sezonsko voće i povrće te je sasvim prirodna njihova priprema i konzumiranje, osobito ako imamo vlastiti povrtnjak. U zimskim mjesecima situacija je manje povoljna, voće i povrće nisu nam nadohvat ruke. Evo u kojim ćete namirnicama pronaći najviše potrebnih nutrijenata.
naranče (vitamini A, C, folna kiselina, minerali kalcij, kalij, dijetalna vlakna)
cjelovite žitarice (vitamini B1, B2, B6, D, minerali kalij, magnezij)
batat (vitamini A, C, B5, B6, mangan)
grah (odličan izvor proteina, dijetalnih vlakana, željeza, magnezija, vitamina B)
tamna čokolada (antioksidansi, magnezij, kalcij, željezo, cink, mangan)
bundeva i njezine sjemenke (vitamini A, C i E, željezo, mangan, kalcij, cink, zeaksantin)
orašasto voće (bogato proteinima, dijetalnim vlaknima, zdravim mastima, kalcijem, željezom, vitaminom E, cinkom, magnezijem).J.Kn.