Svijet
SNJEŽNE OLUJE U EUROPI

“Egon” zatrpao Njemačku snijegom
Objavljeno 14. siječnja, 2017.

Snježna oluja pogodila je u petak neke dijelove zapadne Europe, prije svega Njemačku i Francusku, gdje je poremećen cestovni, željeznički i zračni promet, a dio kućanstava ostao je bez opskrbe električnom energijom.

Polje niskog tlaka pod nazivom “Egon” ponovno je donijelo zimu u Njemačku, pri čemu je u noći na petak nevrijeme praćeno obilnim snijegom prvo zahvatilo zapadni dio zemlje, a u toku dana proširilo se i na istočni dio. “'Egon' je potpuno paralizirao jutarnji promet, brojni školski autobusi nisu stigli do svojih odredišta, a na sjeveru Njemačke jedan je vozač poginuo kada je njegovo vozilo sletjelo s ceste”, priopćila je policija u petak. Situacija je zbog obilnih snježnih padalina posebice kritična u saveznim pokrajinama Bavarska i Tirinška gdje mnoge prometnice blokiraju grane koje su popustile pod teretom snijega.

U velikim djelovima zapadne Njemačke teretnjacima je zabranjen promet i policija ih uklanja s autocesta i upućuje na parkirališta. U petak ujutro u frankfurtskoj zračnoj luci otkazano je 125 letova zbog jakih naleta vjetra, a slična situacija zabilježena je i u ostalim zračnim lukama u središnjoj Njemačkoj. I superbrzi vlak ICE u većem je dijelu zemlje prisiljen smanjiti brzinu, što je izazvalo mnogobrojna kašnjenja u željezničkom prometu.

U Francuskoj je prekid struje pogodio više od 237.000 domova, kada je oluja prešla preko Normandije i regija sjeverno od Pariza. Jedna je žena poginula u Saint-Jeannetu, na jugoistoku Francuske, kada je na nju palo stablo. U Dieppeu, na obali, vjetrovi su dostigli 146 kilometara na sat. U nekim dijelovima Francuske škole i fakulteti bili su prisiljeni u petak zatvoriti vrata. H

Najčitanije iz rubrike