Svijet
SIRIJA NAJAVILA ODMAZDU

Izrael raketirao vojni aerodrom kod Damaska
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Zapovjedništvo sirijske vojske objavilo je u petak kako je Izrael ispalio rakete na glavnu vojnu zračnu luku zapadno od glavnog grada Damaska i upozorilo Tel Aviv na posljedice onoga što su nazvali "očiglednim" napadom.

Sirijska državna televizija objavila je priopćenje vojske prema kojemu je nekoliko raketa ispaljeno iz područja blizu jezera Tiberias u sjevernom Izraelu, kratko iza ponoći te je potvrđeno da su pale na područje zračne luke, glavnog uporišta elitne Republikanske garde. Također se upozorava da će vojska poduzeti odmazdu za ovaj napad.

Sirijsko vojno zapovjedništvo i oružane snage upozorile su Izrael na posljedice ovog napada i istaknule kako će se nastaviti boriti protiv terorizma.

U priopćenju se ne navodi ima li žrtava u napadu, no navodi se da su rakete izazvale požar.

Ranije je sirijska državna televizija objavila da je nekoliko jakih eksplozija pogodilo područje vojne zračne luke Meza, u blizini Damaska, te da su na lice mjesta upućena ambulantna kola, no nikakvi drugi detalji nisu navedeni.

Aerodrom koji se nalazi jugozapadno od glavnog grada glavna je strateška zračna baza koju koristi uglavnom sirijska elitna Revolucionarna garda te je upotrebljavana za ispaljivanje raketa na rubna područja Damaska koja su ranije držali pobunjenici.

Izrael je ranije ciljao položaje libanonske moćne skupine Hezbolah unutar Sirije, u kojoj je ova skupina, koju podupire Iran, bila izravno uključena u sukob na strani sirijske vojske. Izraelski vojni dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi iskustvo Hezbolaha, koji je u ratu u Siriji imao značajnu ulogu i nedavno pomogao sirijskoj vojsci da ponovno preuzme kontrolu nad istočnim područjem grada Alepa, moglo bitno ojačati ovu skupinu.

Pobunjenici koji djeluju u području koje je prema svemu sudeći napadnuto, kažu kako je glavna ruta vojne opskrbe za Damask, koja dolazi s libanonske granice, više puta bila meta zračnih napada posljednjih godina.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike