Novosti
VLADI PREDSTAVLJENI PLANOVI I RAD HGK-A

Burilović: Naš je cilj samofinanciranje
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u petak u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore (HGK) Lukom Burilovićem i potpredsjednicima Želimirom Kramarićem, Mirjanom Čagalj i Tomislavom Radošem, a razgovaralo se o stvaranju jednostavnijih i konkurentnijih uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, izvijestili su iz Vlade. Na sastanku su predstavljene aktivnosti HGK-a u cilju rasterećenja gospodarstva i stvaranja učinkovitijih usluga svojim članicama, kojih je više od 110 tisuća. Razgovaralo se i o unapređivanju suradnje HGK-a i Vlade, kako bi se stvorili jednostavniji i konkurentniji uvjeti poslovanja u Hrvatskoj. Istaknuto je kako HGK podržava provođenje strukturnih reformi u gospodarstvu i Vladin Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva. U tom kontekstu govorilo se o konkretnim aktivnostima, kao što su uvođenje modela podrške izvozu i privlačenje investicija, odnosno internacionalizacija HGK-a kroz suradnju HGK-a, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, navodi se u priopćenju. Predstavljeni su i strateški ciljevi HGK-a u razdoblju od 2017. do 2022. godine pri čemu je posebno istaknut razvoj gospodarske mreže informacija, edukacija i internacionalizacija tržišta.

Burilović je nakon sastanka novinarima ispred Banskih dvora izjavio kako su u Vladi predstavili strategiju koju je Skupština HGK-a usvojila krajem prošle godine.

“Pojasnili smo sve one reforme koje smo napravili u posljednje dvije godine, ali prije svega predstavili smo projekte koje kanimo napraviti u okviru naše strategije i u razdoblju od iduće četiri godine”, kazao je Burilović te dodao kako su svi projekti vezani uz jačanje gospodarstva, internacionalizaciju i jačanje konkurentnosti.

Podsjetio je kako je njegovim dolaskom na čelo HGK-a (2014. godine) gotovo prepolovljen proračun, a Komora se odrekla velikog dijela članarine i potpuno ukinula doprinos.

“Naš je cilj, i idemo prema tome, samofinanciranje. Plan je da do 2022. godine udio članarina u našim prihodima bude oko 50 posto, a ostalih 50 posto iz vlastitih prihoda i sredstva EU-a”, kazao je Burilović. Podsjetio je kako 97 posto članica HGK-a danas plaća 42 kune članarine mjesečno. H