Novosti
APSURDI NA TRŽIŠTU RADA

Na birou previše frizera, a saloni ne mogu pronaći radnike
Objavljeno 14. siječnja, 2017.
Jedna trećina traži posao, druga želi raditi, ali su stariji od 45 ili bolesni

Nedavno smo objavili analizu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i prognozu tržišta rada, kao i njihove preporuke za obrazovnu politiku u ovoj godini.

Analiza je, između ostaloga, pokazala kako bi trebalo smanjiti broj upisanih učenika u obrazovne programe za frizere jer ih je previše na Zavodu za zapošljavanje. No, s tim se ne slažu osječke frizerke, koje, ističu, ne mogu naći adekvatnu radnu snagu.

- Činjenica je da se velik broj učenika upisuje u zanimanje frizer u osječkoj Obrtničkoj školi i da nisu svi za to zanimanje. Također je činjenica da je na osječkom Zavodu za zapošljavanje previše nezaposlenih frizera, ima ih više od 400, međutim iako mi u frizerskim salonima vapimo za frizerima koje bismo zaposlili, odgovarajućeg kadra jednostavno nema. To je još jedan apsurd na hrvatskom tržištu rada. Konkretno, ja već šest mjeseci tražim frizerku na birou i ne mogu naći ni jednu - kaže frizerka Marija.

Ne žele raditi

I to je nažalost već detektiran problem, koji ne pogađa samo frizere. Jer, općenito, na Zavodu za zapošljavanje takva je struktura nezaposlenih da zapravo samo jedna trećina aktivno traži posao, druga trećina također želi raditi, ali više ne mogu konkurirati za određena zanimanja, što zbog godina - primjerice u Osječko-baranjskoj županiji 12 posto nezaposlenih frizera starije je od 45 godina - što zbog zdravstvenih razloga. Ali istina je i da preostala trećina i ne želi posao, samo im je bitno biti u evidenciji Zavoda za zapošljavanje i ostvarivati pravo na pripadajuću naknadu.

Stoga je Maja, vlasnica frizerskog salona, krenula drukčijim putem dolaska do traženog kadra. No ni on se, u prvom pokušaju, nije pokazao uspješnim. Maja je uzela učenicu koja se školuje za frizerku, koju je nakon završene škole primila na stručno osposobljavanje, a planirala ju je i zaposliti za stalno.

- Ta mlada frizerka bila je kod mene na praksi sve tri godine srednje škole. Bila sam jako zadovoljna s njom, kao i moji klijenti i mislila sam da ćemo nas dvije raditi zajedno do mirovine. Međutim, kada sam je željela zaposliti, mlada frizerka iz obiteljskih je razloga otišla i počela raditi u frizerskom salonu u drugom gradu - kaže naša sugovornica.

Težak posao

Dodaje da je jako teško naći kvalitetnu frizerku. Ona prije svega treba znati posao, imati sličan stil rada, biti komunikativna, pristupačna i ljubazna s klijentima, ali i biti osoba od povjerenja. Također, treba imati želju za cjeloživotnom edukacijom i pratiti modne trendove. Međutim, takvu osobu je jako teško pronaći na Zavodu na zapošljavanje, objašnjava naša sugovornica. No, zato se upornost isplati. Maja je ipak pronašla bivšu učenicu, koja je kod nje bila na praksi i s kojom je bila zadovoljna te ju je nedavno zaposlila.

Zašto mladi neće raditi kao frizeri? Više je razloga tomu: riječ je o zahtjevnom, često i teškom poslu jer nekada treba cijeli radni dan (pre)stajati na nogama i, naravno, cijelo to vrijeme raditi. Uz to, ti su poslovi među najslabije plaćenima pa nije rijetkost, posebice u Osijeku i Slavoniji, da frizeri imaju plaću 2500 kuna. Istovremeno, najniže plaćeni radnici u Hrvatskoj, a riječ je o zaposlenima u tekstilnoj struci, imaju prosjek plaća 3500 kuna. Zbog toga neki frizeri rade na crno svoj posao i(li) obavljaju poslove koji nemaju veze s njihovom strukom, ali su mnogo bolje plaćeni.

Vesna LATINOVIĆ/Dario KUŠTRO
NITKO NEĆE U ZIDARE I TESARE

Ima ovakvih primjera i u drugim zanimanjima. Već godinama nema interesa učenika osmog razreda za upis u zanimanja kao što su zidar ili tesar, iako na tržištu postoji potražnja za tim zanimanjima. Građevinske tvrtke, ali i jedinice lokalne samouprave (općine, gradovi, županije), nude stipendije učenicima, a tvrtke i stručnu praksu i zaposlenje. No, sve to nije dovoljno, a razredi srednjih škola koje školuju ta zanimanja već su godinama prazni. Slično je s pekarima, cvjećarima i drugim, uglavnom trogodišnjim zanimanja.

421

nezaposleni frizer/frizerka su u evidenciji u osječkom Regionalnom uredu HZZ-a (izvor HZZ RU Osijek)

13

mjeseci prosječno čekaju na zaposlenje. Ipak, to je najkraći rok trajanja nezaposlenosti među uslužnim i trgovačkim zanimanjima

Možda ste propustili...