Osijek
BRAĆA ŠOŠIĆ ZATVORILA TVRKU U MÜNCHENU I OTVORILA U OSIJEKU

Vratili smo se iz Njemačke jer želimo pomoći mladima da ne odlaze iz Hrvatske
Objavljeno 14. siječnja, 2017.
Nismo došli nikome uzeti posao, nego ponuditi nova saznanja

Dva brata - Luka i Miroslav Šošić, učinili su upravo suprotno od onoga čemu posljednjih godinu dana svjedočimo na krajnjem istoku Hrvatske.

Svoj su dobro uhodani posao u Njemačkoj ugasili i - prenijeli ga u Osijek. Hrabro, optimistično i s jasnom porukom - želimo pridonijeti gospodarstvu istočne Hrvatske.

Obitelj Šošić ratna su zbivanja iz rodne Bosanske Posavine potjerala na različite strane. Luka se kao stariji brat konačno nastanio u Osijeku 2006. godine i ovdje radio na različitim poslovima. Našao je pri tome vremena i volje volontirati u Rijeci ljubavi. Sve to vrijeme mlađi je brat Miroslav kao devetogodišnjak završio u Njemačkoj, ondje se školovao te naposljetku stekao i majstorsko zvanje za vodoinstalatera, grijanje i geotermiju. Pet godina u Njemačkoj je imao vlastitu tvrtku, poslovao je na području Münchena i zapošljavao šest radnika. Posljednjih godinu dana i brat Luka mu se ondje pridružio. No onda je pala odluka, vraćaju se u Osijek i ovdje će, dakle na hrvatskom tržištu, ponuditi znanje i iskustvo koje imaju.

Posljednjih dana prošle godine registrirali su tvrtku Thermolife, sa sjedištem u Osijeku.

- Nismo došli nikome uzeti posao, nego ponuditi ovom tržištu onoga što nema, a to su nova saznanja i praksa oko primjene geotermije u sustavu grijanja, odnosno hlađenja - kazuje Miroslav.

Raspolažu iskustvom i znanjem, ne samo u izvođačko-monterskom dijelu posla, nego i u projektiranju i dimenzioniranju instalacijskih sustava za grijanje kod novogradnje, odnosno prilagođavanje postojećih sustava grijanja. Posebice oko sustava korištenja topline iz dubine tla, te kontolirane izmjene zraka u prostorijama, pri čemu se upuhivanjem svježeg zraka ne gubi temperatura.

I dobar tajming su odabrali jer upravo se u Hrvatskoj uz sve veću financijsku podršku lokalnih i državnih institucija potiče lokalno stanovništvo i gospodarstvo na mjere energetske učinkovitosti.

- Ali razlog našeg povratka temelji se i na težnji da na neki način zaustavimo odlazak mladih. I mi smo spremni kroz zapošljavanje i mentorstvo obrazovati mlade ljude i stvoriti uvjete da oni ostanu ovdje. Jer svaki rad u tuđini, koliko god to atraktivno izgledalo, u konačnici ima i neku drugu cijenu - kazuje Luka.

I iako su na tržištu samo dva-tri tjedna, već su angažirani, rade na novom objektu na širem zagrebačkom području. Naime, braća Šošić odmah su pokazali naučenu njemačku učinkovitost. Prvo su pronašli posao koji će raditi, a tek onda osnovali tvrtku... D. Kuštro

PUNA KUĆA DJECE

Nije bez razloga što su oba brata završila upravo u Osijeku. Naime, igrom slučaja obojica su oženili - Slavonke. Miroslava je dodatno opčinio Osijek kada je dolazio kod brata u posjet. A kako i sami dolaze iz obitelji s mnogo braće i sestara, lijepo je za vidjeti i da je obiteljski dom obojice braće pun male djece. A i to je ono što Hrvatskoj nedostaje...

Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike