Regija
MINISTRICA ŽALAC U VINKOVCIMA

Osniva se Savjet za Projekt Slavonija pri Vladi RH
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

VINKOVCI - Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac sastala se s vinkovačkim gradonačelnikom, dr. Mladenom Karlićem i županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem. Žalac je istaknula kako će se u sljedećem razdoblju osnovati Savjet za Projekt Slavonija na razini Vlade RH, koji će pratiti mjere, prioritete i drugo vezano uz projekt.

- Iz strukturnih i investicijskih fondova EU možemo za Projekt Slavonija povući 2,5 milijardi eura do 2020. godine. U budućem Savjetu, prema prijedlogu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koji mora usvojiti i Vlada, nalazit će se svi ministri vezani uz provedbu Projekta Slavonija, pet slavonskih župana, direktori županijskih razvojnih agencija kao i saborski zastupnici s područja tih županija. Mi, ministri u Vladi RH, spremni smo na izazove i u suradnji sa županima, načelnicima i gradonačelnicima prvi put sveobuhvatno provesti u djelo razvojnu regionalnu politiku, a što je u programu i mandatu ove vlade sigurno prioritet. To je ravnomjeran razvoj svih krajeva i razvoj potpomognutih područja. Mislim da je time konačno došao red i na Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, a što Vlada pokazuje i provedbenim mehanizmima. Do kraja mjeseca očekuje se potpisivanje prvih ugovora vezanih uz Projekt Slavonija, a odnose se na zdravstvene ustanove, kulturnu baštinu i drugo - istaknula je Žalac.

Gradonačelnik Karlić naglasio je da je i cilj sastanka bio upoznati ministricu sa svim projektima bilo da su završeni, u fazi evaluacije ili ih treba doraditi, a u cilju što boljeg korištenja sredstava iz EU fondova.

- Među prioritetima je projekt Poduzetničkog inkubatora vrijedan tri milijuna eura koji je dobio građevinsku dozvolu, kao i projekt Hrvatskog doma, muzejskog prostora za rimsko srebro, nadvožnjaka prema Borincima, projekt LED rasvjete, projekt uređenja gradskih vrtića i drugi vrijedni više stotina milijuna kuna - rekao je Karlić. Župan Galić izrazio je zadovoljstvo što je ova Vlada konačno omogućila promjenu odnosa prema nerazvijenim krajevima.

- Vjerujem da će se angažmanom Savjeta za Slavoniju realizirati programi, zaustaviti odlazak mladih i omogućiti da Slavonija, Baranja i zapadni Srijem počnu hvatati korak s razvijenim krajevima Hrvatske - dodao je.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike