Regija
RASPISAN NATJEČAJ

Novac će dobiti samo udruge koje imaju dobar projekt
Objavljeno 14. siječnja, 2017.
Kako je rečeno, za rad belomanastirskih udruga osigurano je 445.000 kn

BELI MANASTIR - Prošloga tjedna Grad Beli Manastir raspisao je natječaj za financiranje projekata i programa udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i gospodarskih djelatnosti. Natječaj će biti otvoren 30 dana, a vrijednost mu je 445.000 kuna.

Najviše kulturi

Od ukupnog iznosa za područje kulture izdvojeno je 250.000 kuna, socijalnu zaštitu 165.000 kuna, a gospodarske djelatnosti 30.000 kuna. Svaka udruga može prijaviti više projekata na razdoblje provedbe do 12 mjeseci.

- Ovo je druga godina kako primjenjujemo ovakav model financiranja rada udruga. Za većinu njih izrada programa nije neka specijalna novost, ali tako nije bilo prošle godine kada smo prvi put odlučili financirati rad udruga na način da svaka od njih dostavi projekte i programe - priča gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, naglašavajući kako je od stotinjak udruga koje su bile registrirane još pretprošle godine, raditi nastavilo njih 50-ak. Riječ je, dodaje, o udrugama koje zaista rade i aktivne su tijekom cijele godine pa i u slučaju da im zatreba još malo novca neće biti problem posegnuti za pričuvom.

- Pretpostavljali smo da će se gotovo pola udruga ugasiti, što se pokazalo točnim. Neke od njih novac su trošile samo na kuhanje paprikaša, a dio ih se uopće nije ustrojio sukladno novom zakonu, drugim riječima, nisu održale skupštine i uskladile statute usklađene s novim zahtjevima. Većina preostalih bila je zadovoljna budžetom, a nadam se da će tako biti i ove godine - kaže Doboš.

Šakom i kapom

Naglašava kako će Povjerenstvo koje se bude bavilo pristiglim projektima sigurno prepoznati udruge koje rade na pravim programima od opće koristi i interesa za grad Beli Manastir. Podsjetimo, o (ne)radu udruga govorilo se već godinama, a tema se često provlačila i na sjednicama Gradskog vijeća. Pojedini gradski vijećnici isticali su kako se udrugama koje rade ne plaća ništa, a onima koje ne rade - sve, pa i režijski troškovi. No, pitanja su godinama ostala bez odgovora, a novac iz gradskog budžeta trošio se šakom i kapom. Nisu, doduše, to bili iznosi od kojih se nekom može zavrtjeti u glavi, ali su se, kud i kamo, mogli pametnije utrošiti. Na natječaj se ne moraju javljati udruge iz područja sporta i one humanitarne čiji je rad financiran prema drugoj osnovi. Tako, primjerice, na natječaju ne sudjeluju GD Crvenog križa, TZ Baranje, Vatrogasna zajednica, JPVP, Hrvatska gorska služba spašavanja i slične.

U spomenutih 50-ak registriranih udruga nisu uvrštene one sportske, premda se i njihov rad financira iz gradskog proračuna. Ove je godine za rad sportskih udruga osigurano 820.000 kuna, a novac se prebacuje na račun Zajednice sportskih udruga koja ih, pak, prema određenom modelu prebacuje sportskim udrugama. Važno je istaknuti kako je iznos, u odnosu na prošlu godinu, veći za 60.000 kuna.

Ivica GETTO

rok

NATJEČAJ OTVOREN 30 DANA

VIŠE OD 500 SPORTAŠA

U ovom trenutku na području jedinog baranjskog grada registrirane su 24 sportske udruge u kojima je više od 500 sportaša i članova klupskih uprava. Kada bi se svemu dodali i članovi sportsko-ribolovnih društva sa sjedištem u Belom Manastiru, koja su također članovi Zajednice sportskih udruga, došli bismo do kud i kamo veće brojke belomanastirskih sportaša. U gradu djeluje i udruga koja se bavi očuvanjem i promicanjem starih sportova.

Možda ste propustili...

NAŠIČKI VATROGASCI DOBILI PRIZNANJA

Diploma i Gajskom

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana