Ekonomija
NUŽNO UDRUŽIVANJE PČELARA

Njemačko tržište zainteresirano za pčelinje proizvode
Objavljeno 14. siječnja, 2017.

Članovi regionalnog klastera pčelarstva “Roj” iz Osijeka razgovarali su o mogućoj dugoročnoj suradnji s tvrtkom Allwex iz Bremena u Njemačkoj. Hannes Heinsohn, prodajni predstavnik tvrtke, tom je prilikom nazočnim pčelarima, predstavnicima pčelarskih udruga iz četiri slavonske županije predstavio model otkupa meda i pčelinjih proizvoda. Allwex pripada Rohan koncernu, ima 150 zaposlenih i radi s 50 zemalja svijeta a godišnji obrt kapitala im je 40 milijuna eura, ukratko je Heinsohn prezentirao tvrtku koja je zainteresirana za otkup meda i pčelinjih proizvoda. Ponajprije ih zanima sirovi propolis, rekao je Heinsohn i dodao kako trenutno uvoze 12 tona godišnje, i to uglavnom iz zemalja Južne Amerike. Međutim, za njihove proizvode treba im propolis iz Europe te su u potrazi za dovoljno velikim količinama, rekao je Heinsohn. Naime, svjesni su da jedan pčelar godišnje može proizvesti od 10 do 20 kilograma propolisa, što im je nedovoljno da bi se isplatili troškovi transporta i analize pa je potrebno, predlaže Heinsohn, da se pčelari udruže kako bi zajedno mogli proizvesti i predati od 300 kilograma pa do čak tone propolisa. No, na osnovi višegodišnjeg iskustva s organizacijom otkupa, Heinsohn upozorava kako je kod takve udružene predaje proizvoda problem ujednačena kvaliteta.

Dugoročna suradnja

Naime, propolis mora biti čist i ne smije sadržavati antibiotike i druge kemijske sastojke jer se od njega prave lijekovi, objašnjava Heinsohn i dodaje kako ukupna količina predanog propolisa ide na analizu i ako se ustanovi prisutnost i najmanje količine nedozvoljenih tvari - cijela količina je neupotrebljiva. Cijena analize je tisuću eura te je neisplativo analizirati male količine, pa im je cilj sklopiti dugoročnu suradnju s nekom organizacijom pčelara koja bi se temeljila na međusobnom povjerenju, rekao je Heinsohn i dodao kako sama tehnika skupljanja propolisa nije upitna jer je bitna njegova čistoća koja, u konačnici, i određuje otkupnu cijenu. Osim propolisa, Allwex je zainteresiran i za otkup meda i to svih vrsta, a budući da je također riječ o otkupu i transportu velikih količina, potrebno je da medovi budu ujednačene kvalitete i izgleda, objasnio je Heinsohn i dodao kako se dogovorene količine meda za otkup po vrstama kreću oko 10 tona. Primjerice, otkup 200 tona meda za 2018. godinu već je ugovoren dok su količine za nove dobavljače manje jer se prvo mora testirati kvaliteta, rekao je Heinsohn. Med s dodacima kao što su cimet, vanilija i drugi začini u Njemačkoj je apsolutni hit, rekao je Heinsohn i dodao kako njegova tvrtka Allwex počinje također raditi na razvoju tog proizvoda.

Novi projekt

Budući da je to novi projekt, Heinsohn napominje kako je tvrtka otvorena za nove ideje pčelara, a već provjerene recepte šalju zainteresiranim pčelarima po kojima oni sami miješaju med s određenim začinom i pakiraju ga u bočice na koje lijepe njihovu etiketu. Budući da im je dosadašnji dobavljač otkazao daljnju suradnju, u potrazi su i za novim dobavljačem pčelinjeg otrova, rekao je Heinsohn i dodao kako je riječ o količini od 120 grama godišnje po cijeni od 30 eura po gramu pčelinjeg otrova. Nakon održane prezentacije, pčelari, članovi klastera Roj, imali su brojna pitanja na koja je Heinsohn podrobno odgovarao. Zvonimir Pajnić, predsjednik klastera “Roj”, na kraju je zaključio kako je ovo tek prvi u nizu sastanaka koji bi trebao biti temelj za razvoj dugoročne suradnje.

Roberta SORIĆ

30

eura plaćaju Nijemci gram pčelinjeg otrova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike