Magazin
HRVATSKI PRIJEVOD PET ROMANA O RATOVIMA ZVIJEZDA

Svemirska opera dobila novi zamah i trajat će vječno
Objavljeno 14. siječnja, 2017.

Dok se u kinima i dalje prikazuje Rouge One - Priča iz Ratova zvijezda, domaći fanovi Lukasove filmske sage dobili su nedavno dodatnu blagdansku poslasticu - pet fantastičnih romana o ratovima zvijezda.

S obzirom na to da je riječ o globalnom pop-kulturnom fenomenu, filmskom i literalnom, ovog prigodom predstavljamo uknjižene Star Wars. Redom su to knjige Chuck Wendig - Poslije bitke, Alexander Freed - Bojište: Satnija sumraka, Claudia Gray - Izgubljene zvijezde, Paul S. Kemp - Gospodari Sitha i James Luceno - Tarkin.

Romane je objavila zagrebačka nakladnička kuća Znanje, pa sad čitateljia mogu steći potpuno novi uvid u ovu golemu znanstveno-fantastičnu franšizu.

ONO ŠTO JOŠ NIJE NA FILMU

CHUCK WENDIG: POSLIJE BITKE (AFTERMATH):

Rat nije završio. Druga Zvijezda smrti uništena je, Imperator je ubijen, a Darth Vader je poražen. Sve su to velike pobjede za Pobunjenički savez. Ali bitka za slobodu daleko je od kraja. Odlučna u namjeri da očuva moć Imperija nakon poraza u Bitci za Endor, preživjela imperijalna elita okuplja se na tajnom sastanku s ciljem konsolidiranja snaga i pripreme za protunapad. Dok se zvjezdani razarači okupljaju poput ptica grabljivica iznad udaljenog planeta Akive, pobunjenički pilot Wedge Antilles postaje jedinim svjedokom nadolazeće prijetnje – a zatim pada u zarobljeništvo prije negolije uspio upozoriti Pobunjenike. U međuvremenu, bivša pobunjenička pilotkinja Norra Wexley vratila se u svoj dom na Akivi, spremna da zaboravi užase rata. No kad presretne Wedgeov hitni poziv u pomoć, svjesna je da mora pomoći, neovisno o posljedicama. Ali ona ne zna koliko su neprijatelji blizu - ni koliko će opasna biti njezina nova misija. Zajedno sa svojim sinom, koji je tehnički genij, lovcem na ucijenjene glave sa Zabraka i imperijalnim prebjegom, Norra se sprema zadati udarac sve jačem Imperiju - i učiniti što god je potrebno da bi jednom zauvijek okončala njegovu opresivnu vladavinu. Prijevod: Tatjana Jambrišak.

ALEXANDER FREED: BOJIŠTE: SATNIJA SUMRAKA (BATTLEFRONT TWILIGHT COMPANY):

Među zvijezdama, diljem golemih svemirskih prostranstava, Galaktički građanski rat u punom je jeku. Na bojištima brojnih svjetova u Srednjem obruču legije imperijalnih jurišnika vode brutalan rat protiv armade boraca za slobodu. Na ulicama opustošenih gradova, pobunjeničke sile prodiru sve dublje u imperijalni teritorij, pri čemu se moraju suočiti sa surovom stvarnošću ratovanja na tlu. Juriš predvode vojnici Satnije sumraka - Šezdeset i prve satnije mobilne pješadije, čiji izdržljivi i duboko odani članovi neustrašivo preživljavaju i tamo gdje bi mnogi drugi stradali. Licem u lice s nemogućim izgledima, prkos je njihovo najmoćnije oružje. Ali kad pobunjenici dobiju naredbu da se povuku, suočeni s nadmoćnim neprijateljem, Satnija sumraka prisiljena je nevoljko slijediti naredbe - sve dok jedan neočekivani saveznik radikalno ne promijeni stratešku situaciju i najopasnijim pobunjeničkim ratnicima ne pruži priliku da poduzmu svoj najodvažniji manevar... i pretvore povlačenje u protunapad. Prijevod: Aleksandar Žiljak.

PAUL S. KEMP: GOSPODARI SITHA (LORDS OF SITH):

Na Rylothu, planetu koji je Imperiju ključan kao izvor robovske radne snage i dragocjenog narkotika zvanog “začin”, pojavio se pokret otpora protiv Imperija. Ali Imperator Palpatine ne želi se odreći vrijednih resursa tog planeta pod opsadom. U pratnji svojeg nemilosrdnog sljedbenika Dartha Vadera, sami Imperator kreće na misiju čiji je cilj gušenje pobune. No stvari će se preokrenuti kad, nakon zasjede, ova dva Sitha ostanu izgubljena na površini planeta - a vođe pobune iskoriste tu priliku za napad na samo srce svojih okrutnih opresora. Suočeni s neprijateljskom vojskom, mogu se osloniti samo na svoje svjetlosne mačeve - i jedan na drugoga. Palpatine i Vader morat će odlučiti hoće li ih njihova brutalna povezanost učiniti saveznicima u pobjedi ili suparnicima do smrti. Prijevod: Vinko Zgaga.

BESKRAJNA EPOPEJA

CLAUDIA GRAY: IZGUBLJENE ZVIJEZDE (LOST STARS):

Vladavina Galaktičkog Imperija zahvatila je i planet Jelucan u Vanjskom obruču, gdje su se aristokrat Thane Kyrell i seoska djevojka Ciena Ree zbližili kroz zajedničku ljubav prema letenju. Upis na Imperijalnu akademiju pravo je ostvarenje snova za oboje. Ali za Thanea san počinje gubiti sjaj kad iz prve ruke upozna stravične taktike koje Imperij koristi da bi održao svoju čeličnu vladavinu. Ogorčen i razočaran, pridružuje se novonastalim Pobunjenicima te time Cienu stavlja u nepodnošljiv položaj u kojem mora birati između odanosti prema Imperiju i ljubavi prema muškarcu kojeg poznaje od djetinjstva. Našavši se na suprotstavljenim stranama u ratu, hoće li ovi nekadašnji prijatelji pronaći način da budu zajedno ili će dužnost uništiti njihovu ljubav, baš kao što uništava galaksiju? Ratovi zvijezda: Izgubljene zvijezde sadrži događaje koji se zbivaju nakon Povratka Jedija, a radnja je povezana i s hit-filmom Ratovi zvijezda: Sila se budi. Prijevod: Tamara Jambrišak Lopac.

JAMES LUCENO: TARKIN (TARKIN):

Štićenik nemilosrdnog političara i Gospodara Sitha koji će postati Imperator, Guverner Wilhuff Tarkin uspinje se imperijalnom hijerarhijom, uspostavljajući svoj autoritet bez milosti i u isto vrijeme slijedeći svoju sudbinu arhitekta apsolutne prevlasti. Pod Tarkinovim vodstvom, nenadmašno oružje posvemašnjeg uništenja sve je bliže tome da postane stravična stvarnost. Ali pobunjenici su i dalje stvarna prijetnja. Na gerilske napade neuhvatljive skupine boraca za slobodu morat će odgovoriti brzo i brutalno - misijom koju će Imperator povjeriti dvojici svojih najmoćnijih agenata: Darthu Vaderu, zastrašujućem novom Sith moćniku, i Tarkinu, čije će lukave taktike i hladnokrvna učinkovitost popločati put do nadmoći Imperija... i uništenja njegovih neprijatelja. Prijevod: Tatjana Jambrišak i Tamara Jambrišak Lopac.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
PATRICK LEE
Signal: Mješavina vrhunske tehnologije i pustolovine

Bivši pripadnik specijalnih postrojbi Sam Dryden usred noći dobiva hitan poziv od svoje stare kolegice koja očajnički treba njegovu pomoć u hitnoj tajnoj misiji. Ne oklijevajući ni trenutka, Dryden joj pristaje pomoći. Zajedno jure do osamljene kamp-prikolice u podnožju gorja Sierra Nevada, upadaju u nju i spašavaju četiri djevojčice prije nego što im njihov otmičar uspijeva nauditi, a zatim bježe u brda trenutak prije dolaska policije i FBI-a. Svojim postupcima Dryden i Calvertova smetaju zastrašujućim i opasnim neprijateljima. A ti ljudi posjeduju tehnologiju koja im omogućuje utjecaj na događaje čak i prije no što su se oni zbili. Međutim, način na koji je namjeravaju upotrijebiti rezultirao bi smrću milijuna ljudi. Kako bi ih porazio, Dryden neće morati samo brzo razmišljati – morat će razmišljati sveobuhvatno i suočiti se s neprijateljem koji je u mogućnosti okoristiti se njegovim pogreškama i prije nego ih počini.(Info)

Palpatine i Vader morat će odlučiti hoće li ih njihova brutalna povezanost učiniti saveznicima u pobjedi ili suparnicima do smrti...

GOSPODARI SITHA

Možda ste propustili...

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike