Učionica
SURADNJA GRAĐEVINSKOG FAKULTETA OSIJEK I DVIJU NJEMAČKIH TVRTKI

Student Tin Bogdan prvi dobitnik NAUE nagrade
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

D ana 7. prosinca 2016. na Građevinskom fakultetu Osijek održana je 1. svečana dodjela NAUE nagrade. NAUE nagrada osnovana je 10. studenoga 2015. kao rezultat dugogodišnje suradnje Građevinskog fakulteta Osijek i tvrtke NAUE GmbH & Co. KG i BBG Bauberatung GmbH & Co. KG iz Njemačke.

Nagrada se dodjeljuje na godišnjoj razini jednom studentu ili studentici za najbolji rad iz područja primjene geosintetika i obuhvaća dva tjedna sponzoriranog boravka u NAUE GmbH & Co. KG/BBG GmbH & Co. KG u Njemačkoj, na programu koji omogućuje stjecanje novih znanja o geosinteticima. Suradnja Fakulteta i tvrtke NAUE GmbH traje više od deset godina, otkada se na Fakultetu istražuje primjena geosintetika u geotehničkim, prometnim i hidrotehničkim zahvatima, zahvaljujući vlastitom uređaju konstruiranom za potrebe proučavanja interakcije geosintetika i tla. Utemeljenju nagrade prethodile su dvije stručne prakse 2014., tijekom kojih su studenti Građevinskog fakulteta Osijek u razdoblju od tri mjeseca imali prilike sudjelovati u navedenim njemačkim tvrtkama u projektiranju s geosinteticima te provesti laboratorijska ispitivanja u svrhu utvrđivanja njihovih svojstava.

Svečanu dodjelu nagrade otvorio je dekan, izv. prof. dr. sc. D. Varevac, a potom je prof. dr. sc. M. Mulabdić, nositelj aktivnosti vezanih uz geosintetike na GF Osijek, u kratkom govoru objasnio put osnivanja nagrade i suradnje s tvrtkom NAUE te istaknuo dugogodišnje aktivnosti studenata u području primjene geosintetika. Predstavnik tvrtke BBG Baueberatung, dr. ing. Lars Vollmert, predstavio je tvrtku NAUE i njezino područje djelovanja te pohvalio rad ovogodišnjeg dobitnika nagrade Tina Bogdana, uručivši mu prigodnu diplomu. Profesor Mulabdić je u ime Fakulteta dodijelio Tinu Bogdanu nedavno izdani Priručnik za primjenu geosintetika u nasipima za obranu od poplava, čiji su autori nastavnici s Katedre za geotehniku Fakulteta. Dodjeli nagrade su uz predstavnike tvrtke NAUE i njihovih zastupnika u Republici Hrvatskoj – GT Trade d.o.o., prisustvovali i brojni nastavnici i studenti.

(Jelena Kaluđer)

Dobitnik pozvao studente

Dobitnik nagrade, Tin Bogdan, koji je u sklopu nagrade proveo ispitivanja u laboratorijima NAUE GmbH & Co. KG u njemačkom Espelkampu, opisao je svoja iskustva s prakse. Pozvao je sve studente da budu vrijedni i posvete pažnju suvremenim tehnologijama građenja uz primjenu geosintetika te da sudjeluju na sljedećem natječaju za dobivanje NAUE nagrade.

Možda ste propustili...