Učionica
PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

U 2016. prijavili devet novih velikih projekata vrijednih oko sedam milijuna kuna
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Od 1991. godine, kada je zbog agresije na RH Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek morao napustiti tek useljeni prostor na Tenjskoj cesti, znanstvena, nastavna i stručna djelatnost odvijala se u različitim prostorima na području grada, a od 1995. u privremenom smještaju u Tvrđi.

U prosincu 2015. počele su aktivnosti oko gradnje nove zgrade Fakulteta, a trenutačno se provode zaštitni arheološki radovi. Naime, nova zgrada Fakulteta bit će sagrađena u sveučilišnom kampusu koji se nalazi na području registriranog antičkog lokaliteta, što podrazumijeva da se prije bilo kakvih radova provedu zaštitna arheološka iskapanja. Stoga je 22. kolovoza 2016. započeto izvođenje zaštitnih arheoloških radova na prostoru gradnje nove zgrade Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. Do danas su radovi izvedeni na oko 1000 m2, gdje je registrirano i istraženo ukupno 250 stratigrafskih jedinica. Uglavnom se radi o arheološkim tvorevinama naseobinskog karaktera (otpadne jame, kanali različitih funkcija, ukopi stupova i drugi). Keramika i ostali nalazi pripadaju razdoblju antike. Definirano je i više antičkih struktura javne namjene, prije svega cesta koja se pružala u smjeru istok-zapad i postamenti za kolonadu stupova koja se pružala paralelno s njom uz južnu stranu. Uskoro se očekuje nastavak radova i veseli nas svako otkriće koje će vjerujemo pridonijeti vrijednosti i atraktivnosti ove lokacije.

ZVONO ZA DIPLOMANTE

Barokni Festung Essegg svrhovito je podizan, pa tako bivša vojna bolnica, vojna straža i garnizonski zatvor nisu naročito dojmljiva arhitektonska zdanja, pročelja ukrašenih maštovitim reljefima. Useljenjem Fakulteta promijenila se namjena zgrada te su bolničke sobe postale predavaonice, a tamnice laboratoriji, ali izvorna zamisao služenja gradu i pučanstvu, može se reći, opstala je, a time dobrim dijelom i duh koji daje prednost sadržaju nad vanjštinom. Nasuprot glavnom i prvom ulazu za studentice i studente, dakle onom u Kuhačevoj ulici, kod kućnog broja 18, nalazi se ulaz u dvorište koje prikladno simbolizira nutrinu i bit fakultetskog obrazovanja, znanja i napretka, odnosno lijepo, opuštajuće ozračje. Uz lijevi bok ulaza u ovaj akademski Eden nalazi se zvono čija je originalna namjena jamačno bila manje impresivna od današnje. Moderna inačica zvona postavljena je 1996. i postala je dijelom studentske tradicije, pri čemu svaki diplomirani student zvonjavom označava svoj iskorak u stručnu zrelost. Nakon godina stasavanja, zabavnih i slatko-gorkih iskustava, to je konačno priznanje za zatvaranje jednog poglavlja života i otvaranje novoga.

Dana 19. veljače i 16. prosinca 2016., ukupno 262 studenta završila su svoje studentsko poglavlje svečanom dodjelom diploma. U veljači je promovirano 126 pristupnika i to: šest sveučilišnih specijalista sigurnosti i kvalitete hrane i sveučilišnih specijalista nutricionizma, 55 sveučilišnih magistara struke, šest diplomiranih inženjera prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva te 60 sveučilišnih prvostupnika/prvostupnica inženjera/inženjerki prehrambene tehnologije. U prosincu je promovirano 136 pristupnika i to: 12 sveučilišnih specijalista sigurnosti i kvalitete hrane i sveučilišnih specijalista nutricionizma, 58 sveučilišnih magistara struke i 66 sveučilišnih prvostupnika/prvostupnica inženjera/inženjerki prehrambene tehnologije.

Prvih 45 godina

Dana 15. lipnja 2016. u Auli Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek u povodu obilježavanja 45. obljetnice postojanja i rada Fakulteta kao modernog visokog učilišta koje trenutačno pohađa 740 studenata. Fakultet ima studijske programe usklađene s programima srodnih studija u Europi i obrazovanje provodi kroz tri razine: preddiplomski sveučilišni studij Prehrambena tehnologija, tri diplomska sveučilišna studija Prehrambeno inženjerstvo, Procesno inženjerstvo i Znanost o hrani i nutricionizam te poslijediplomski sveučilišni studij Prehrambeno inženjerstvo i tri poslijediplomska specijalistička studija Sigurnost i kvaliteta hrane, Tehnologije tradicionalnih mesnih proizvoda i Nutricionizam. Osim formalnog obrazovanja Fakultet provodi i različite edukacijske programe u okviru koncepta cjeloživotnog učenja.

Znanstvena aktivnost Fakulteta svake se godine povećava pa je tako u tijeku realizacija šest znanstvenih projekata, dva međunarodna projekta te dva stručna projekta. U 2016. godini znanstvenici Fakulteta prijavili su devet velikih projekata (trenutačno u postupku evaluacije), vrijedni oko sedam milijuna kuna (pet nacionalnih te četiri međunarodna projekta). Osim znanstvenog i nastavnog rada, velik dio aktivnosti Fakulteta odvija se u sklopu suradnje s gospodarskim subjektima (gradskim, županijskim te državnim institucijama).

Najnovije postignuće nastavnika Fakulteta dvije su nove Državne nagrade za znanost. Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska, i to četiri vrste: nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti te godišnja nagrada za znanstvene novake. Dana 29. prosinca 2016. u Hrvatskome saboru održana je svečana dodjela Državnih nagrada za znanost za 2015. godinu. Među 29 znanstvenika, dobitnika nagrada, bilo je i dvoje zaposlenika Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, izv. prof. dr. sc. Stela Jokić, dobitnica godišnje nagrade za znanost u području biotehničkih znanosti te dr. sc. Antun Jozinović, dobitnik godišnje nagrade za znanstvene novake u istom području. Nagrade koje su dobili znanstvenici Fakulteta odraz su sustavnog rada, čemu u prilog ide i činjenica da su zaposlenici Fakulteta, s ove posljednje dvije nagrade, dobili ukupno 12 Državnih nagrada za znanost, prema čemu je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek vjerojatno u vrhu među sastavnicama Sveučilišta u Osijeku.

(Tomislav Klapec, Ivana Lauš)

Sve Državne nagrade za znanost Fakulteta

Dosadašnji dobitnici Državnih nagrada za znanost s Fakulteta:

l prof. dr. sc. Tomislav Klapec (1998) - Godišnja državna nagrada za znanost, za mlade znanstvenike;

l prof. dr. sc. Antonija Perl-Pirički (2002) - Godišnja državna nagrada za znanost, za mlade znanstvenike;

l prof. dr. sc. Milena Mandić (2008) - Godišnja državna nagrada za znanost;

l dr. sc. Ivana Novak (2009) - Godišnja državna nagrada za znanost, za znanstvene novake;

l prof. dr. sc. Drago Šubarić (2010) - Godišnja državna nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti;

l dr. sc. Stela Jokić (2011) - Godišnja državna nagrada za znanost, za znanstvene novake;

l prof. dr. sc. Vlasta Piližota (2014) - Godišnja državna nagrada za znanost;

l prof. dr. sc. Milena Mandić (2015) - Nagrada za životno djelo;

l prof. dr. sc. Drago Šubarić (2015) - Godišnja državna nagrada za znanost;

l prof. dr. sc. Dragan Kovačević (2015) - Godišnja državna nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti;

l izv. prof. dr. sc. Stela Jokić (2016) - Godišnja državna nagrada za znanost;

l dr. sc. Antun Jozinović (2016) - Godišnja državna nagrada za znanost, za znanstvene novake.

Organizatori međunarodnih kongresa

Fakultet je uspješan organizator tradicionalnih međunarodnih kongresa: Voda za sve, Ružičkini dani i Hranom do zdravlja. U rujnu 2016. na Fakultetu je održan i 2. stručni skup Hrvatska posebnost u Europskoj uniji – autohtoni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, s ciljem promidžbe naših autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te pomoći svima koji idu u njihovu zaštitu.

Možda ste propustili...