Učionica
PREDSTAVLJENA KNJIGA O SUVREMENOM HRVATSKOM PLESU

Vrijedna knjiga o plesu i iz(a) plesa
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Interdisciplinarni teoretičar suvremene multimedijalnosti doc. dr. sc. Andrej Mirčev s Umjetničke akademije u Osijeku, urednik je iznimnog monografskog izdanja pod naslovom „O plesu i iz(a) plesa“.

Krajem prosinca doc. dr. sc. Andrej Mirčev, zajedno s uglednom umjetničkom plesačicom Marjanom Krajač, na Umjetničkoj akademiji predstavio je monografiju i osječkoj publici. Tom je prigodom otkrio da je knjiga pod naslovom „O plesu i iz(a) plesa“ dijagram jednog specifičnog, prijelomnog vremena između 2006. i 2016. godine, kada je hrvatska suvremena koreografska praksa doživjela značajnu transformaciju na planu (re)institucionalizacije, stabilizacije i vidljivosti. Skupljeni tekstualni i vizualni materijali svjedočanstvo su tog procesa.

U uvodnoj bilješci ovoga ukoričenja napominje se kako je uredniku i suradnicima namjera bila „otvoriti povratnu diskusiju, ne samo o estetičkim razlozima i strategijama oblikovanja suvremenog plesa ovdje i danas, nego i eksponirati prošireni epistemološki kapacitet plesne izvedbe...“. Popraćena sa stotinjak fotografija i ukazujući na progresivnost i vitalnost modernoga plesa na recentnoj hrvatskoj umjetničkoj sceni, knjiga također predviđa motivirati daljnje (r)evolucijske pomake u mediju suvremenog umjetničkog plesa, kako u praksi, tako i u teorijskom mišljenju tog umjetničkog izraza.

Inače, struka je u medijima knjigu „O plesu i iz(a) plesa“ ocijenila sljedećim riječima: Tvrdo ukoričena, elegantno dizajnirana i dorađena publikacija važan je prinos plesnoj publicistici i razvoju plesne teorije na domaćoj sceni, a okuplja vrsne pisce i ekspertne analitičare tog područja“. (Igor Gajin)

Reprezentativno ukoričenje

Ovo kapitalno i reprezentativno ukoričenje od oko 300 stranica objavljeno je u povodu obilježavanja 10 godina kontinuiranog umjetničkog rada ugledne plesne organizacije Sodaberg koreografski laboratorij. Urednik publikacije je Andrej Mirčev, autori projekta su Marjana Krajač, Andrej Mirčev i Valentina Toth, a oblikovanje potpisuje Valentina Toth.

Možda ste propustili...