Učionica
POZITIVNA REAKREDITACIJA POSLIJEDIPLOMSKOG SVEUČILIŠNOG STUDIJA PREHRAMBENO INŽENJERSTVO

Vrhunski studij za vrhunske doktorande
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Tijekom 2016. godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) provela je reakreditaciju poslijediplomskog sveučilišnog studija Prehrambeno inženjerstvo.

Reakreditacijski postupak podrazumijeva postupak provjere minimalnih uvjeta propisanih zakonom, kao i vanjsko neovisno vrednovanje kvalitete doktorskih programa prema kriterijima za ocjenu kvalitete koje je provelo inozemno Stručno povjerenstvo.

Stručno povjerenstvo posjetilo je Fakultet 7. lipnja 2016. i održalo sastanke s upravom Fakulteta, voditeljem doktorskog studija, doktorandima i mentorima te bivšim studentima. Članovi Stručnog povjerenstva bili su: prof. Susanne Knøchel, Faculty of Science University of Copenhagen (Danska); prof. Claes Niklasson, Chalmers University of Technology (Švedska); prof. Colette Fagan, University of Reading (Velika Britanija) te Kathirvel Alagesan, doktorand, Max Planck Institute of Colloids and Interfaces (Njemačka).

Na temelju Samoanalize doktorskog studija, popratne dokumentacije i posjeta Fakultetu, Stručno povjerenstvo izradilo je o ovom doktorskom studiju, iz kojeg vrijedi izdvojiti sljedeće:.

* Ukupni je dojam o studiju jako pozitivan: mentori podržavaju/prate doktorande s velikim entuzijazmom i skoro na svakodnevnoj bazi. Mentori imaju visoke, ali pomalo nejednake kompetencije iz relevantnih i važnih znanstvenih područja.

* Znanstvena djelatnost ima naglašeniji primijenjeni karakter nego što je to slučaj s mnogim najboljim europskim sveučilištima, što onda utječe i na odabir časopisa u kojima mentori i doktorandi objavljuju radove. Velika većina mentora (i doktoranada) održava visoku kvalitetu radova objavljenih unutar primijenjenog područja svojih istraživanja.

* Na doktorski studij upisuju se kandidati koji bi u europskom kontekstu bili smatrani dobrima ili odličnima. Program je općenito organiziran na jako dobar, jasan i transparentan način. Kao visokokvalitetan aspekt programa posebno se mora istaknuti obrana teme doktorske disertacije.

Pozitivno Izvješće Stručnog povjerenstva potvrđuje da je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek moderno visoko učilište koje svoju djelatnost temelji se na kvaliteti visokoobrazovanog kadra koji predstavlja njegovu pokretačku snagu. Uspješnost znanstvenog i stručnog rada ogleda se u velikom broju projekata koji se provode na Fakultetu, kvaliteti publikacija, suradnji s institucijama u zemlji i inozemstvu te s gospodarstvom.

Poslijediplomski sveučilišni studij Prehrambeno inženjerstvo ustrojen je akademske godine 2005./2006., kada je upisana i prva generacija studenata koji su završetkom studija stekli akademski stupanj doktora znanosti iz znanstvenog područja Biotehničkih znanosti, znanstvenog polja prehrambene tehnologije. Trenutačno doktorski studij pohađa 49 studenata, a do danas je doktoriralo 47 pristupnika. Sve navedeno pridonosi sustavnom razvijanju i širenju nacionalno i međunarodno prepoznate izvrsnosti u obrazovanju i istraživanju te prijenosu i primjeni znanja na korist i prosperitet svih dijelova društva te daje sliku "vrhunskog studija za vrhunske doktorande".

(Jurislav Babić)

Velika mogućnost zapošljavanja

Studij traje šest semestara (tri godine), a pravo upisa imaju osobe koje su završile sveučilišni dodiplomski ili diplomski studij u odgovarajućem znanstvenom polju s najnižom prosječnom ocjenom 3,50. Završetkom doktorskog studija stječu se znanja nužna za samostalno organiziranje i provođenje istraživanja u području poslijediplomskog studija, obradu i prezentaciju dobivenih rezultata te publiciranje rezultata istraživanja. Pristupnici koji završe ovaj studij osposobljeni su za izradu, ocjenu i analizu istraživanja i projekata u polju prehrambene tehnologije, za razvoj novih proizvoda i tehnologija te unaprjeđenje postojećih. Završetkom studija pristupnicima se pruža velika mogućnost zapošljavanja, kao i postdoktorskog usavršavanja na institucijama u zemlji i inozemstvu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike