Učionica
PRAVNI FAKULTET OSIJEK

Nastoje ojačati svoju poziciju u suvremenom europskom prostoru visokog obrazovanja
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Pravni fakultet Osijek proslavom 40. rođendana ušao je u 2016. godinu, koju je obilježio upravo onako kako četrdesetogodišnjaku priliči – vrlo aktivno. Od svih aktivnosti u nastavku su izdvojene one najznačajnije.

Jedna od ključnih aktivnosti u 2016. godini zasigurno je uspješni završetak postupka reakreditacije Fakulteta, formaliziran kroz izvješće o reakreditaciji koje je napisalo Stručno povjerenstvo imenovano od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), a temeljeno na Samoanalizi Visokog učilišta, popratnoj dokumentaciji i posjetu Fakultetu.

Vezano uz najvažnije dionike svake sastavnice, studente, svakako je važno izdvojiti reformu Doktorskog studija prava te upis druge generacije studenata (prve prema izmijenjenom programu). Druga generacija doktoranada predstavljena je 18. ožujka 2016., kada je i počela nastava na doktorskom studiju. Važno je podsjetiti kako je Sveučilište u Osijeku 2013. odobrilo pokretanje Sveučilišnog poslijediplomskog studija iz znanstvenoga područja društvenih znanosti, znanstvenoga polja prava (skraćeno: Doktorski studij prava) na Pravnom fakultetu u Osijeku. Početkom 2014. upisana je i prva generacija doktoranada. Reforma Studija temeljena je na usvojenom "Strateškom planu za razdoblje od 2015. do 2020.". Potreba za reformom nametnula se iz dva razloga: pomlađivanje znanstveno-nastavnog kadra uvjetovalo je potrebu usklađivanja kapaciteta nastavnika s programom doktorskoga studija. Nadalje, kretanja i razvoj pravne struke i znanosti na europskoj i globalnoj razini uvjetovali su prestrukturiranje modula. Doktorski studij prava traje tri godine, odnosno šest semestara, i završava obranom doktorskog rada kojom doktorand stječe akademski stupanj doktora znanosti. Ukupan broj ECTS bodova tijekom doktorskog studija iznosi 180. Doktorski studij prava ima za cilj promicati inovativnost kroz individualan pristup i njegovanje osobnih istraživačkih i znanstvenih interesa doktoranada. Tome se nastoji približiti organiziranjem nastave u devet modula s pripadajućim obveznim kolegijima, kao i mogućnošću odabira po jednog izbornog predmeta u svakom semestru. Prema individualnom istraživačkom usmjerenju doktorandi upisuju istraživačke seminare te izrađuju znanstveni rad.

Četvrti Jean Monnet projekt

Fakultet je u proteklom razdoblju dobio i četvrti po redu prestižni Jean Monnet projekt. Europska je unija putem Agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (Education, Audiovisual and Culture Agency) pozitivno ocijenila i kroz sredstva predviđena Erasmus + programom, a u okviru Jean Monnet aktivnosti, prihvatila financiranje prijavljenog projekta pod nazivom ''Jean Monnet katedra za prekogranično kretanje djeteta u EU''. Projekt je odobren za razdoblje od 1. rujna 2016. do 31. kolovoza 2019. Polazište je projekta da su na razini EU-a i drugih međunarodnih organizacija razvijeni brojni pravni alati usmjereni promicanju i zaštiti prava djece izložene prekograničnom kretanju, koji pak nisu dostatno zastupljeni u postojećim kurikulumima Sveučilišta u Osijeku. Ovaj projekt namijenjen je pretežno studentima prava svih razina, ali su određeni sadržaji namijenjeni i studentima drugih fakulteta i smjerova, kao i svoj zainteresiranoj akademskoj, stručnoj i široj javnosti. Najzastupljenija je u ovom projektu problematika građanskopravnih aspekata nezakonitih ili zakonitih migracija djece preko granice. Do njezina razvoja dolazi zbog intenzivnih migracija radnika u okviru politike pravosudne suradnje u građanskim stvarima EU-a.

Materija se naslanja na drugu međunarodnu regulativu, kao i na nacionalne obiteljske i procesne propise koji su u projektu također zastupljeni. EU se čitavim nizom pravila i odluka upustila i u uređivanje prava na boravak te spajanje obitelji. Borba protiv dječjeg rada, kao i zapošljavanje mladih, također su u okvirima politika EU-a. Posebnu pozornost nedavno su dobile nove vrste migracija - djece azilanata. Sve to potvrđuje širok raspon tema o prekograničnom kretanju djeteta, o kojima članovi Katedre mogu pružiti sveobuhvatne, cjelovite i precizne podatke. Glavni je cilj ovog projekta pružanje kvalitetne nastave i obrazovanja u širokom rasponu tema koje se vežu uz prekogranično kretanje djeteta u EU. Paralelno s nastavom i izvannastavnim aktivnostima provodit će se znanstvena istraživanja na projektom definiranim područjima. Rezultati projekta bit će stoga utemeljeni kako na doktrini, tako i na praktičnim problemima i praksi. Aktivnosti ove Jean Monnet katedre govore u prilog sustavnog i temeljitog izučavanja pitanja zaštite prava djece i obitelji na Sveučilištu u Osijeku. Projekt će imati pozivan utjecaj ne samo na nastavnike i studente Pravnog fakulteta Osijek, nego i na studente drugih fakulteta, zainteresiranu akademsku, stručnu i širu javnost, na mlade znanstvenike i istraživače iz zemalja regije, na nastavnike u osnovnim školama te na sve zainteresirane građane. Nositeljica EUCHILD katedre je izv. prof. dr. sc. Mirela Župan. U ovom trenutku otvorene su prijave za pohađanje kolegija Pristup pravosuđu za djecu, Prekogranično kretanje - osobni status i identitet i Međunarodno obiteljsko pravo pred EU sudovima.

Projekt IURISPRUDENTIA

Također, u 2016. uspješno je okončan projekt IURISPRUDENTIA , i to završnom konferencijom na Pravnom fakultetu Osijek koji je na projektu radio punih 15 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.187.376,88 kuna, od čega je iznos nepovratnih sredstava bio 1.111.978,45 kuna, financiranih iz Europskog socijalnog fonda. Partneri su bili Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu i Institut za razvoj obrazovanja iz Zagreba, Glavni je cilj projekta ostvaren aktivnostima izrade standarda kvalifikacija za integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij i za stručni upravni studij u skladu sa Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO), kao i izradom šest standarda zanimanja u području prava te unapređenjem studijskih programa na tri partnerska pravna fakulteta kroz reviziju studijskih programa i rezultata učenja. HKO kao instrument uređenja kvalifikacija na svim razinama obrazovanja kroz standarde kvalifikacija, temeljene na rezultatima učenja i usklađene s potrebama tržišta rada, kao i povezivanje razina kvalifikacija u RH s razinama kvalifikacija Europskoga kvalifikacijskog okvira i Kvalifikacijskog okvira Europskoga prostora visokog obrazovanja, dobiva na sve većoj praktičnoj važnosti. Projekt je vodila doc. dr. sc. Jelena Legčević. Pravni fakultet Osijek u okviru projekta uveo je i sustav upravljanja kvalitetom prema novoj normi HRN ISO 9001:2015. Implementacija i kvalitetno upravljanje sustavom kvalitete na Fakultetu dokaz je suvremene tržišne orijentacije Fakulteta prema korisnicima naših usluga te njihovim zahtjevima i prepoznatim očekivanjima, kao i opredjeljenje uprave Fakulteta ka koncepciji kvalitete kao strateškoj smjernici daljnjeg razvoja. Na ovaj način Pravni fakultet Osijek još jednom je potvrdio svoja nastojanja za jačanjem pozicije u suvremenom europskom prostoru visokog obrazovanja.

Sve navedeno samo je dio aktivnosti provedenih u proteklom razdoblju, ali upućuje kako je 2016. godina napravila dobre temelje kako bi 2017. bila još plodonosnija.

(Tunjica Petrašević, Mirela Župan, Dunja Duić, Jelena Legčević, Martina Mikrut)

Misija i vizija fakulteta

Kako je Pravni fakultet Osijek službeno utemeljen 22. prosinca 1975. godine i jedno je od najstarijih visokih učilišta u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u prosincu 2015. proslavio je 40. rođendan. Tu godinu obilježilo je i redefiniranje misije i vizije Fakulteta koje su, osim na papiru, zaživjele i među zaposlenicima i studentima, a promjenu je popratila i promjena vizualnog identiteta.

Misija fakulteta je dostizanje izvrsnosti u znanstveno-istraživačkom i nastavnom procesu s ciljem sustavnoga razvijanja i unaprjeđivanja djelatnosti svih ustrojbenih jedinica te cjeloživotnom učenju koje osigurava studentima stjecanje znanja i vještina primjerenih izazovima suvremenog društva. Vizija fakulteta jest postati utjecajna visokoobrazovna ustanova, prepoznatljiva kao društveno odgovorna organizacija koja pruža vrhunsko obrazovanje i vrhunska istraživanja te unaprjeđuje znanje, pravdu i javno dobro u državi i svijetu.

Dani Europe

Pravni fakultet u Osijeku organizirao je obilježavanje Dana Europe od 5. do 12. svibnja 2016. U okviru ovog projekta održano je niz radionica, okruglih stolova, predavanja, gostovanja uglednih stručnjaka iz područja prava EU-a. Voditelj projekta bila je doc.dr.sc. Dunja Duić, a u Organizacijskom odboru bili su i doc. dr. sc. Tunjica Petrašević, Ljiljana Siber, mag. bibl., mag. iur. i studenti Europskopravnog modula. Program je započeo svečanim otvorenjem i predavanjem, tada hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, a danas predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Iz velikog broja aktivnosti važno je izdvojiti i humanitarnu tombolu za pomoć obitelji u potrebi.

Možda ste propustili...