Učionica
ZNAČAJNE OSOBE VEZANE UZ SVEUČILIŠTE U OSIJEKU

Prof. dr. sc. Vladimir Srb, professor emeritus
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Rođen je 26. listopada 1935. godine u Osijeku, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1961. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Akademski stupanj doktora znanosti stekao je 1974. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom "Financiranje opće društvene potrošnje i neprivrednih investicija na području općine Osijek", te je dana 28. studenoga 1974. na Sveučilištu u Zagrebu promoviran u doktora ekonomskih nauka.

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 1964. izabran je u suradničko zvanje asistenta na Katedri za pravo i financije, 1972. izabran je u zvanje predavača iz predmeta Financije, a u akademskoj godini 1973./1974. u zvanje višeg predavača. Osnivanjem Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku 1975. godine prelazi na Pravni fakultet u Osijeku, gdje je i izabran u zvanje izvanrednog profesora. Godine 1986. izabran je u zvanje znanstvenog savjetnika i redovitog profesora Pravnog fakulteta u Osijeku za predmet Financijsko pravo i financijska znanost te prema odluci Vijeća i Savjeta Ekonomskog fakulteta Osijek za nastavnika predmeta Javne i društvene financije, Međunarodne financije i Monetarno-kreditna teorija i politika.

Tijekom svojeg znanstvenoistraživačkog rada objavio je više od 150 radova, od čega 12 knjiga. Pod njegovim vodstvom izrađeno je deset magistarskih radova i 12 doktorskih radova te više od 50 diplomskih radova. Sudjelovao je u radu na brojnim znanstvenoistraživačkim projektima, bio je voditelj poslijediplomskog znanstvenog studija Financije i bankarstvo, kao i zajedničkog poslijediplomskog specijalističkog studija Ekonomskog i Pravnog fakulteta pod nazivom Upravljanje javnim službama. Na Pravnom fakultetu u Osijeku bio je voditelj Katedre za financije i financijsko pravo, tri mandata obnašao je dužnost prodekana u razdoblju od 1975. do 1981., dok je u mandatu od 1981. do 1984. obnašao dužnost dekana Pravnog fakulteta u Osijeku. U mirovinu odlazi 30. rujna 2006. Prof. dr. sc. Vladimir Srb kroz svoje iskustvo, znanje i struku obavljao je niz funkcija i aktivnosti u društvenoj, političkoj i stručnoj djelatnosti grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje je dugi niz godina bio voditelj Odbora za financije Sveučilišta i član Odbora za novčarsku politiku.

Počasno znanstveno-nastavno zvanje professor emeritus prof. dr. sc. Vladimiru Srbu, redovitom profesoru u mirovini Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Senat je dodijelio 5. ožujka 2007. Učinio je to zbog iznimnoga znanstveno-nastavnog rada u znanstvenom području Društvenih znanosti, znanstvenom polju prava kojim je ostvario i izniman doprinos u razvoju pravnih znanosti u RH te unaprijedio znanstveno-nastavnu djelatnost na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Posebno priznanje

Prof. dr. sc. Vladimir Srb tijekom svojeg radnog vijeka dobio je nekoliko nagrada i priznanja. Posebno priznanje dodijelio mu je Pravni fakultet u Osijeku kao jednom od utemeljitelja, začetnika i provoditelja ideje o osnivanju Pravnog fakulteta u Osijeku (1995.). Izniman doprinos prof. dr. sc. Vladimira Srba u znanstvenoj je i nastavnoj djelatnosti u znanstvenom području Društvenih znanosti i razvoju pravnih znanosti, posebice u području financija na Pravnom i Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Možda ste propustili...