Učionica
VELIKA INVESTICIJA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU, GRADA OSIJEKA I TVRTKE OBNOVLJIVI IZVORI D.O.O. U EKO-INDUSTRIJSKOJ ZONI NEMETIN

Počela gradnja Znanstvenog centra za obnovljive izvore s bioplinskim postrojenjem
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

U Eko-industrijskoj zoni Nemetin 27. prosinca 2016. počela je gradnja Znanstvenog centra za obnovljive izvore energije s bioplinskim postrojenjem.

Radove financira poduzeće Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o., čiji su osnivači Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Grad Osijek s vlasničkim udjelima 60 : 40, pa su početak radova zajednički obilježili rektor Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Željko Turkalj, gradonačelnik Ivan Vrkić i prof. dr. sc. Davor Kralik, direktor Obnovljivih izvora d.o.o. Ukupna vrijednost gradnje Centra iznosi 44.977.620 kuna, a započela je prva faza koja uključuje gradnju prometne i manipulativne površine (tucanička cesta), kolnog prilaza, parkirališta i ograde u vrijednosti 482.385 kuna s PDV-om. Znanstveno-istraživački centar služit će za edukaciju, povezivanje javnog i privatnog znanstvenog sektora, kao i transfer znanja u poduzetništvo, što će rezultirati višestrukom koristi za Sveučilište u Osijeku, Grad Osijek i okolno područje. Bioplinsko postrojenje u sklopu Centra proizvodit će postupkom kogeneracije električnu energiju, toplinu te digestat (godišnji kapacitet proizvodnje električne energije iznosi 5480 kWh), a sva električna energija bit će isporučena u elektroenergetsku mrežu po povlaštenim otkupnim cijenama, a proizvedena količina bit će dovoljna za zadovoljavanje potreba svih sastavnica Sveučilišta. Toplinska energija većim će dijelom biti isporučivana budućim korisnicima Eko-industrijske zone Nemetin putem već sagrađenog toplovoda, kroz projekt "Razvoj poslovne i komunalne infrastrukture u Eko-industrijskoj zoni Nemetin". Može se očekivati kako će Znanstveni centar biti dovršen do kraja 2018. ili u prvom dijelu 2019. godine.

(Grad Osijek, Dario Kuštro)

Otpad iz studentskih restorana

U skladu s načelima zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, kao sirovina za rad bioplinskog postrojenja koristit će se otpad iz različitih lokalnih izvora. To su: kuhinjski otpad iz studentskih restorana, kuhinje iz Dječjeg vrtića te Kliničkog bolničkog centra Osijek, organski otpad od uređenja zelenih površina na području grada Osijeka, organski otpad iz osječkog Zoološkog vrta te organski otpad koji prikuplja UNIKOM.

Možda ste propustili...