Učionica
PRIHVAĆEN ELABORAT NOVOG STUDIJSKOG PROGRAMA

Filozofski fakultet Osijek pokreće novi preddiplomski studij sociologije
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Od akademske godine 2017./18. na Filozofskom fakultetu Osijek pokreće se novi studij sociologije. Riječ je o dvopredmetnom preddiplomskom studiju koji će studenti moći upisivati u različitim kombinacijama s drugim studijima.

Upravo zbog mogućnosti upisivanja atraktivnih studijskih kombinacija te činjenice da je riječ o novom studiju kojim završeni studenti stječu kompetencije prilagođene zahtjevima suvremenog društva, zahvaljujući kojima mogu zadovoljiti potrebe tržišta rada u brojnim područjima, očekuje se da će maturanti prepoznati vrijednost novog studijskog programa sociologije.

Hrvatsko je društvo s tranzicijskim razdobljem zahvaćeno dubokim ekonomskim, socijalnim i kulturnim promjenama koje su promijenile način razmišljanja i življenja. Promjenama su zahvaćeni svi segmenti društva – od obitelji do stilova življenja. S pozitivnim društvenim promjenama (novi odnos prema radu i životu) dolaze i popratni fenomeni (nezaposlenost, droga, agresivnost, nekontrolirano širenje nasilja, starenje populacije, zagađivanje okoliša i drugo). Cijela Hrvatska, posebice istočna Hrvatska, susreće se s brojnim društvenim problemima koji se pokazuju kao jedan od glavnih izazova s kojima se zajednica treba uhvatiti u koštac. Upravo zato smatralo se neprihvatljivim da prostrano područje slavonske regije nema ni jedan studij sociologije, dok su ostali krajevi Hrvatske premreženi institucijama koje školuju ovu vrstu stručnjaka. Tako se školovanje sociologa, kao stručnjaka koji su osposobljeni za analizu i rješavanje najraznovrsnijih društvenih problema, nametnulo kao jedan od važnih zadataka. Sve to zahtijeva sustavna istraživanja i iznalaženje rješenja za koja će studij sociologije osposobljavati stručnjake, pri čemu je važna istraživačka, savjetodavna i obrazovna zadaća sociologa koji se mogu neposredno angažirati na rješavanju konkretnih problema i razvojnih pitanja u istočnoj Hrvatskoj.

(Dubravka Božić-Bogović)

Studij traje tri godine

Elaborat studijskog programa preddiplomskog dvopredmetnog sveučilišnog studija Sociologija na Filozofskom fakultetu Osijek prihvaćen je na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Osijeku u 2016. godini. Navedeni studij trajat će tri godine, a njegovim završetkom kandidati će stjecati 180 ECTS bodova.

Možda ste propustili...