Osijek
JPVP OSIJEK U 2016. GODINI

“Vatreni dečki” lani intervenirali 556 puta
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

Osječki profesionalni vatrogasci prošle godine imali su 556 raznih vrsta intervencija, što je za 80 više nego u 2015. godini. Spašavali su ljudske živote, životinje i imovinu. Pomagali su unesrećenima koji su ostajali zaglavljeni u vozilima nakon prometnih nesreća, nadzirali dimnjake, gasili požare, ali i izvlačili malu djecu koja bi ostala zaključana u automobilima nakon ćudljivih elektronskih sustava vozila.

Velik broj tehničkih intervencija odnosio se na uklanjanje posljedica velike oluje koja je sredinom godine poharala Osijek. Tada su uklanjali dijelove krovova koji su se razletjeli po gradu, limova i crjepova, uklanjali stabla s cesta i gospodarskih zgrada...

U ožujku prošle godine spašavali su psića koji se zaglavio ispod radijatora na osječkom Zelenom polju. Uplašenu životinju vlasnica uz sav napor nije uspjela izvući na sigurno pa su vatrogasci, dolaskom na mjesto događaja, zatekli psića koji je zavukao glavu između radijatorskih cijevi. S pomoću ključa od deset milimetara oslobodili su radijatorske cijevi s nosača i uspješno izvukli glavu psića koji pri ovom neobičnom događaju srećom nije ozlijeđen.

Od početka ove godine, do 9. siječnja, osječki su vatrogasci već imali 21 intervenciju, i to 10 požarnih i 11 tehničkih. Niske temperature i njima prave probleme u radu, no “vatrene dečke” ništa ne može zaustaviti u pomaganju građanima.

- Poledica pravi velike probleme kada žurimo na intervenciju. Uz to, niske temperature otežavaju uvjete rada strojeva i uređaja koje koristimo. Nekada se nakon što ih nakratko isključimo moraju grijati. Uz to voda koju koristimo često se odmah zamrzava na odjeći i kacigama vatrogasaca, a isto tako i na području koje se gasi, pa vatrogasci moraju biti vrlo oprezni kada se penju do mjesta požara, ali i kada se vraćaju na tlo - kazao je Pero Čeman, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.

Sandra LACIĆ
U 2016. GODINI 49 RAZNIH INTERVENCIJA IZVAN OSIJEKA

Od 556 intervencija koje su osječki profesionalni vatrogasci imali prošle godine, njih 49 odnosilo se na požare i tehničke intervencije izvan Osijeka. Pripadnici JPVP-a Osijek 15 puta su intervenirali na čepinskom području, sedam puta na području Antunovca, po pet puta na podučju Vladislavaca i Erduta. Četiri intervencije imali su na području Vuke i Bilja, tri kod Šodolovaca, dvije na bizovačkom području te po jednu na područjima Podgorača, Petrijevaca, Ernestinova i Đakova.

Najčitanije iz rubrike