Ekonomija
ALLIANZOV BAROMETAR RIZIKA ZA 2017.

Poduzeća sve više u strahu od terorizma
Objavljeno 13. siječnja, 2017.
Ostali razlozi za zabrinutost su cyber napadi i prirodne katastrofe

Poduzeća su sve zabrinutija zbog nestabilnih tržišta i rastućim političkim opasnostima poput protekcionizma ili terorizma, navodi se, između ostaloga, u Allianzovom barometru rizika za 2017. godinu. Ostali razlozi za zabrinutost, a koji su u porastu, jesu digitalne dileme i cyber rizika te prirodne katastrofe. “Međutim, najveći razlog za zabrinutost i dalje su gubici zbog zastoja u poslovanju. To su ključni zaključci 6-godišnjeg Allianzovog barometra rizika kojim su se analizirali korporativni rizici na globalnoj razini, odnosno rizici prema regiji, državi, industriji i veličini kompanije.

Godina nesigurnosti

Poduzeća su suočena i s potencijalnim financijskim gubicima zbog promjena u političkom okruženju (Brexit, Trump, predstojeći izbori u Europskoj uniji itd.) „Poduzeća diljem svijeta pripremaju se za godinu punu nesigurnosti“, tvrdi Chris Fischer Hirs, glavni izvršni direktor AGCS-a. Osim poznatih opasnosti od požara i prirodnih katastrofa, javljaju se novi rizici, a oni zahtijevaju promišljanje i izmjenu postojećih alata za praćenje rizika i upravljanje njima. Kretanja na tržištu i nestalno tržište (31 % odgovora) drugi je najvažniji poslovni rizik u 2017. godini i vodeći razlog za zabrinutost u zrakoplovstvu/obrani, financijskim uslugama, u nautičkom sektoru te sektorima otpreme i transporta te općenito diljem regije Afrike i Bliskog istoka. Prema osiguravatelju potraživanja Euler Hermes, podružnici Allianza, od 2014. godine na globalnoj se razini godišnje uvede do 700 novih trgovinskih prepreka. Istovremeno sve veće oslanjanje na tehnologiju i automatizaciju mijenja i ometa poduzeća u svim sektorima industrije. Iako digitalizacija poduzećima otvara nove mogućnosti, ona isto tako mijenja prirodu korporativne imovine od većinski materijalne prema sve više nematerijalnoj imovini. To sa sobom donosi nove opasnosti, prije svega cyber rizike (30 % odgovora). Poduzeća su globalno rangirala cyber napade na 3. mjesto, dok su u Sjevernoj i Južnoj Americi te Europi oni na 2. mjestu, a u Njemačkoj i UK-u predstavljaju vodeći rizik.

Oni su istovremeno vodeći razlog zabrinutosti na globalnoj razini za poduzeća u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija te sektoru maloprodaje/veleprodaje.

Istječe vrijeme

Opasnost od cyber napada sada ide daleko šire od hakiranja, narušavanja privatnosti i krađe podataka, iako će novi propisi o zaštiti podataka za kompanije pogoršati posljedice takvih događaja. Poduzećima istječe vrijeme u kojem se trebaju pripremiti za provedbu nove Opće uredbe o zaštiti podataka u Europi u 2018. godini – iako će cijena usklađivanja biti visoka, kazne bi mogle biti još više ako to ne učine. Poduzeća moraju razmišljati o podacima kao o imovini i o tome što može spriječiti uporabu tih podataka. Rezultati također pokazuju da manja poduzeća potencijalno podcjenjuju cyber rizike: u toj su kategoriji (prihodi manji od 250 milijuna eura) cyber rizici tek na 66. mjestu. Prirodne katastrofe i klimatske promjene, rastuća nepredvidivost vremenskih uvjeta (zasebno 24 % i 6 % odgovora), također zauzimaju visoko mjesto na dnevnom redu poduzeća za ovu godinu, posebice u Aziji. Pripremila:Z.Rupčić

HRVATSKA PODUZEĆA STRAHUJU OD PROMJENE VLASTI I ZAKONA

Hrvatskim poduzećima najviše prijete promjene u zakonskim aktima, promjene vlasti, gospodarske sankcije, protekcionizam itd., a slijede kretanja na tržištu (nepredvidivost, veće tržišno natjecanje/novi sudionici, spajanja i preuzimanja, stagnacija tržišta, fluktuacije na tržištu), i makroekonomska kretanja (programi štednje, povećanje cijena dobara, deflacija, inflacija).

1237

stručnjaka za rizik iz 55 država sudjelovalo je u istraživanju u šestom godišnjem Allianzovom barometru rizika

Prva tri poslovna rizika u Europi

Zastoj u poslovanju i opskrbnom lancu

Cyber napadi (cyber kriminal, curenje informacija, tehnički kvarovi povezani s IT tehnologijom)

Kretanja na tržištu (nestalnost, žestoka konkurencija, stagnacija tržišta)

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike