Mozaik
PAPUČKE LJEPOTE

Bajkoviti Jankovac
zimi baš očarava
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Park-šuma Jankovac, u općini Čačinci, u svako doba godine otkriva posebne čari prirode, bajkovit, tajnovit i prekrasan. No, zimi posebno očarava, ali i mami sve vrste turista.

Planinari, alpinisti, turisti namjernici, ljubitelji prirode i mnogi drugi idu na Jankovac. Nikome nije hladno niti im je teško doći i uživati u prelijepoj zimskoj idili, pogotovo uz zaleđeni slap Skakavac. Posebno atraktivni bili su alpinisti. Iako je to krajnje opasno, iako im rendžeri Parka prirode Papuk nisu dali zeleno svjetlo, trojica alpinista, u ludoj i hrabroj avanturi, spustili su se niz zaleđeni slap Skakavac. Kako neslužbeno doznajemo riječ je o zaljubljenicima u alpinizam iz Osijeka i Đakova, zbog kojih su, dok su se spuštali, u nekoliko navrata otpadale ledene sige sa slapa, ali ništa ih nije uplašilo. Zimska idila otklanja osjećaj hladnoće, a veličanstveni pogled na tridesetmetarski ledeni stup Skakavac u tirkiznim bojama grije kao kuhano vino ili čaj s rumom u obližnjem planinarskom domu!

Planinarski su domovi nezaobilazno mjesto sve brojnijih izletnika i ljubitelja prirode te samih planinara koji posjećuju slavonska gorja. Svojom ljepotom, ali i uređenošću, ipak se izdvaja planinarski dom Jankovac. Smješten na 475 metara nadmorske visine, okružen jezerima te stoljetnom bukovom šumom na meti je izletnika i ljeti, a sada i zimi. Jankovac se nalazi na Papuku. Svi koji su makar jednom pohodili paupučke visove složit će se u jednom - Papuk je umnogome najljepša planina u Slavoniji, premda ovdje pojam “planina” ima ponešto drukčije značenje od drugih i drukčijih, reći će neki, pravih planina, onih visokih i velikih. No naš, slavonski, Papuk jest planina i tu spora nema, kao što nema spora da obiluje geološkim, biološkim i kulturnim raznolikostima.

Hrvatska je vlada 1999. godine proglasila ovaj prostor zaštićenim područjem - Parkom prirode Papuk. A zbog svog iznimno vrijednog geološkog nasljeđa Papuk je 2007. postao dijelom europske i svjetske asocijacije geoparkova. Papuk geopark prvi je geopark u Hrvatskoj i na Balkanu. Bio je jedini geopark u Europi izvan Europske unije dok RH nije ušla u EU. Trideseti je član europske mreže geoparkova, kojih je u svijetu 66.

Vladimir GRGURIĆ
SNIJEGA ĆE BITI NAPRETEK

Prema prognozi norveškog instituta snijeg će na području Virovitičko-podravske županije idući tjedan ponegdje padati od ponedjeljka do četvrtka. Tako će velike hladnoće koje su obilježile ovaj i protekli tjedan, u idućem tjednu biti zamijenjene oborinama. Riječ je o norveškom meteorološkom institutu koji ima poprilično točne prognoze. Ako bude sve točno, snijega će napretek biti u svim dijelovima županije pa tako i na bajkovitom Jankovcu koji će tek uhvatiti pravi zimski zamah.

Najčitanije iz rubrike