Mozaik
TS ČOKANJ

Našičani objavili prvi singl “Odlazi se”
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Tamburaška glazba sve je popularnija, sve više mladih uživa, zabavlja se i što se ono kaže - istinski se keri - upravo uz tamburu. Kad podvučemo crtu, velika je to pobjeda tradicijske hrvatske glazbe.

Lijepo to zvuči, a još ljepše kada to potvrde oni koji vjerno udaraju u žicu sa srcem i svojom pjesmom osjete ljubav. Jedni su od takvih i dečki iz tamburaškog sastava Čokanj iz Našica, sastava koji je, kako kaže njihov prvi čovjek Željko Sinjeri, nastao sasvim slučajno.

- Svi smo mi zapravo potekli iz kulturno-umjetničkih društava i onda krenuli svaki svojim putem. Svaki od nas je imao neki bend i kada se ukazala potreba, s obzirom na to da smo se dugo znali, često smo se skupili i odsvirali poneku feštu i tako smo primijetili da bismo i sami mogli probati. Počeli smo zajedno svirati, a sastav su tada činili Tomislav Novaković na braču, Edin Ramić na harmonici, Siniša Galović na kontri, Antun Rugaš na berdi i ja na primi. Dugo smo razmišljali kako nazvati sastav i onda je kontraš Siniša dao prijedlog - Čokanj, prema jednoj slavonskoj prepoznatljivosti, svi smo bili oduševljeni i tako je počelo. Bilo je to 2012. godine, a do danas smo mijenjali nekoliko članova pa je tako na kontri bio Mateo Abičić, na braču Siniša Falamić, da bi konačno prije dvije godine ustalili sastav u kojem su danas na primi Ivan Knežević, na bračevima Aleksandar Orlić i ja, kontraš je Gabrijel Lustig, berdaš Toni Čikvar te na harmonici Danijel Kos. Band je od početka bio zamišljen da idemo na svirke, svatove, ono, za svoju dušu pa i ponešto zaraditi, nismo imali neke velike planove, no kasnije je bilo sve više potražnje za našom svirkom, zato smo se i mijenjali u postavi, jer neki nisu mogli pratiti ritam događaja zbog poslovnih i drugih obveza. Današnja ekipa prepoznala je priliku da se napravi nešto više i sada naporno radimo da se probijemo. Tako smo danas postali jedan od rijetkih istinskih tamburaških sastava u cijeloj regiji od Koške do Suhopolja – počinje priču o Čoknju Željko Sinjeri.

Tamburaški sastav Čokanj potom je svirao uistinu po svuda, tražili su ga gradovi, turističke zajednice, sve više su se pojavljivali na glazbenim koncertima diljem Slavonije. No, glazbeni kruh nije ni malo lak, samo dvojica članova sastava rade, ostali žive od svirke.

- Svirali smo uistinu po cijeloj Hrvatskoj, od Slavonije i Zagorja do Istre i Dalmacije pa na kraju i u Hercegovini, a onda potom i u Srbiji, odnosno Vojvodini, kod naših Bunjevaca. Posebno smo sretni što smo nastupili u emisiji “Lijepom Našom”, na Crkvaračkom prelu i, evo, ove godine probijamo festivalski led, jer ćemo sa 27. siječnja svojom novom pjesmom nastupiti na festivalu 12. Šokačke pisme u Županji. Nije lagano živjeti od svirke ma koliko to neki mislili. Nas dvojica koji radimo još nekako i uspijevamo, ali ostatak benda ne radi i sav im je prihod od onoga što zaradimo svirajući. Ali ipak, ne damo se, borimo se pa što bude – nastavlja Sinjeri, koji je spomenuo tu prvu pjesmu.

 

 

 

TS Čokanj objavio je svoj prvi singl pod nazivom “Odlazi se”, ganutljiva pjesma o aktualnom stanju prisilnog odlaska mladih iz Hrvatske.

- Moram prije sveg reći da sam presretan što smo uspjeli izbaciti prvu pjesmu. Stihove je napisao Ivica Oršulić koji nas je i potaknuo da nešto sami napravimo i otpjevamo. Glazbu i aranžman potpisuje Ivica Plivelić iz tamburaškog sastava Tamburaši za dušu, a pjesmu će kroz CD županjskog festivala izdati i Croatia Records. Odmah nam se tekst na prvu svidio, uistinu je dirljiv, pjesma priča o mladiću koji mora napustiti svoju rodnu Slavoniju da bi preživio. Na predstojećem festivalu u Županji izabrani smo među 20 izvođača, a evo na proljeće pripremamo i snimanje spota. I ono što nas posebno veseli je činjenica da već nakon samo jednog dana imamo više 1000 pregleda na YouTubeu, a na društvenim mrežama primamo same pohvale. I ono što moram reći pjesma je potpuno naša, mi smo platili njen izlazak i ne možemo biti ponosniji na nju – zaključuje Sinjeri. Treba svakako reći da je Čokanj danas izuzetno tražen, a ostvario je i suradnju s tamburaškim zvijezdama kao što su Cecilija i Vlatka Kopić Tena, a pohvale su dobili od mnogih priznatih hrvatskih tamburaških sastava. Tamburaški sastav Čokanj prepoznatljiv je kao sastav ljudi, publike, jednostavno tamburaši istinske slavonske duše.

Vladimir GRGURIĆ

prvog dana

DOBILI VIŠE OD 1000 “KLIKOVA”

Željko Sinjeri

TS Čokanj

Jedan smo od rijetkih istinskih tamburaških sastava u cijeloj regiji od Koške do Suhopolja.

Najčitanije iz rubrike