Tehno
DRAGULJ S ISTOKA

Test: Huawei P9
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Vječna dilema korisnika pametnih telefona, dakle svih nas, jest kupiti pametni telefon razvikanog proizvođača, ili za isti novac kupiti pametni telefon nekog od kineskih proizvođača, i u suštini dobiti daleko bolji uređaj? I dok je prije koju godinu odgovor bio isključivo na strani razvikanih proizvođača, i kineski su proizvođači postali dio te razvikane ekipe. Jedan od kineskih proizvođača koji se približio planetarno popularnim imenima je i Huawei. S modelom P8 napravili su pravi boom, a sa sada već prošlogodišnjim P9 zaista su rasturili.

Lijep, tanak...

Huawei P9 stiže u zanimljivom blago perforiranom pakiranju. Jednostavno nam već samo pakiranje daje jedan poseban osjećaj pod prstima i stoji kao uvertira nečemu dobromu što nas čeka. Jednom kada uzmete u ruke Huawei P9 bit će vam to i jasno. Lijep, tanak, vitak, lagan – baš tako izgleda model P9. U borbi razvikanih divova kao što su Samsung, Sony, Apple ili LG, jednostavno se morate odmah istaknuti, a P9 to zavidno postiže. Aluminij kao glavni materijal izrade, staklo, profil od svega sedam milimetara i općenito vrlo kompaktne dimenzije s obzirom na dijagonalu zaslona, aduti su kojima Huawei vreba korisnike. Tako kompaktna masa uz težinu od 144 grama, vrhunsku kvalitetu materijala i izradu čini P9 pravim takmacem. Fizičke tipke nalazimo na desnom boku. Na dnu su se smjestili 3,5 mm audioutor, USB-C i vanjski zvučnik, dok vrh kućišta sadrži samo dodatni mikrofon za otklanjanje buke. Svakako najzanimljiviji dio vanjštine P9 ipak je njegova poleđina. Atraktivne je boje, ali osim boje pogled će privući dvije kamere te decentno uvučen čitač otiska prsta.

Smiješak, ptičica

Po uključivanju Huawei P9 otkriva odličan 5,2-inčni zaslon izrađen u IPS LCD tehnologiji, koji ovdje dolazi s “Neo” oznakom, a karakteriziraju ga vjerniji prikaz crne boje. Rezolucija je 1080p, što je sasvim dovoljno, a neku boljku na račun prikaza teško je naći. Srce ovog uređaja je Kirin 955, tj. Huaweijev čipset najnovije generacije. Sve što trebate znati je to da uređaj radi i funkcionira munjevito brzo, dakle onako kako se i očekuje od nekog top-modela. Povrh Androida 6.0 koji pokreće P9 imamo Huaweijevu EMUI nadogradnju sučelja u verziji 4.1 koju karakterizira visoki stupanj fluidnosti, što znači da je izvrsno optimizirana. Ono prema čemu je Huawei P9 postao poznat još prije službenog predstavljanja njegove su stražnje dvije kamere, proizvedene u suradnji s liderom u fotografiji – Leicom. Obje kamere dolaze sa senzorom od 12 megapiksela, s tim da je jedna normalna kolor kamera, a druga monokromatska, tj. crno-bijela, koja zbog izostanka Bayerofog filtera prima više svjetla na senzor, što je preduvjet za dobivanje boljih rezultata s uvjetima slabije osvijetljenosti.

Druga svrha dvostruke kamere je Bokeh efekt, odnosno zamućenje dijelova fotografije. Dakle, osim što ćemo s Huawei P9 postići bolje fotografije u slabijem osvjetljenju, moći ćemo se igrati i do mile volje s fokusiranjem. Kvaliteta fotografija snimljenih u idealnim uvjetima i u zatvorenom prostoru besprijekorna je, a isto vrijedi i za nešto slabije uvjete osvjetljenja.

Privlačna ponuda

Naše druženje s Huawei P9 završit ćemo pogledom na bateriju. Ona broji 3.000 mAh, a to u praksi znači cjelodnevno korištenje bez ikakve brige za punjačem. Vratimo se malčice na početak priče, dakle kupiti pametni telefon razvikanog proizvođača, ili za isti novac kupiti pametni telefon nekog od kineskih proizvođača i, zapravo, dobiti daleko bolji uređaj? Huawei za cijenu kakvog modela više klase razvikanog proizvođača nudi svoj top-model. Surfajući netom cijene Huawei P9 se kreću oko 3700 kuna, što je upravo potvrda ranije teze. Tražite li više nego dobar pametni telefon koji u svemu može parirati top-modelima, svakako razmislite i o P9.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike