Novosti
SLAVONCI NA UDARU POLICIJE

Represiji osječke policije nema ravne u Hrvatskoj
Objavljeno 12. siječnja, 2017.
U šest mjeseci prošle godine policija u Osječko-baranjskoj županiji ispisala je više od 30 tisuća kazni zbog “grijeha” građana u prometu

Osječka je policija i dalje najrepresivnija u Hrvatskoj po pitanju prometnih prekršaja. To nedvojbeno kazuju službeni podaci MUP-a prema kojima je u šest mjeseci prošle godine, od 1. lipnja do 31. studenoga, policija u Osječko-baranjskoj županiji ispisala više od 30 tisuća kazni zbog “grijeha” građana u prometu.

No, između onih koji su velike kazne doista zaslužili divljajući cestama nabrijanim vozilima i motociklima, ili vozeći pijani ugrožavali živote svih sudionika u prometu, nerijetko se i dalje na udaru policije nađu oni koji, iako nisu dobili nikada upozorenje niti išta slično, dobiju kaznu jer je policajac procijenio da se bez kazne ne bi “popravili”.

Zanimljivo je da su osječkoj policiji u cijeloj ovoj priči i dalje najveći problem novinari koji izvještavaju javnost o nerazmjeru broja prekršaja na osječkom području u odnosu na broj ispisanih kazni u prometu u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Iz jednoga od toplih ureda PU osječko-baranjske prometnim se policajcima zapovijeda da bez milosti sankcioniraju sve prometne zlikovce. Beskompromisno. U bilo koje doba dana. U svim vremenskim uvjetima. Tako nije uopće neobično vidjeti prometnog policajca na minus 13, u 7.45 sati, s “lizalicom” u ruci na Biljskoj cesti. Jer nema ništa strašnije od Baranjaca kad jurnu zorom na posao u Osijek. Zapovjedio im je netko i da u 4 ujutro s potkapama (jer ipak je bilo minus 20), iskaču iz automobila i traže prometnu, vozačku od vozača i “hrvatski dokument s fotografijom” od suvozača.

Podsjetimo, i kada smo počeli pratiti podatke iz MUP-a i uspoređivati rad u četiri najveće policijske uprave u Hrvatskoj, PU osječko-baranjska uvjerljivo je bila ispred svih prema svom rigoroznom kažnjavanju. Cijela priča počela je kada su se turisti u Osijeku počeli žaliti na prevelik broj policije na ulicama.

Prema statističkim podacima MUP-a, u razdoblju od šest mjeseci, odnosno kako smo već naveli, od 1. lipnja do 31. studenoga prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji ispisano je 30.849 kazni zbog prometnih prekršaja, što u konačnici izgleda da je kažnjen svaki četvrti vozač s obzirom na to da je na istom području ukupno registrirano 121.069 vozila. Uzmemo li za izračun iznos od 300 kuna, koliki je trošak najmanje kazne, ispada da su Slavonci platili 9,2 milijuna kuna kazni u šest mjeseci. Realno, taj je iznos najmanje dvostruko veći, jer su i kazne uglavnom veće od spomenutih 300 kuna.

Ostale tri velike hrvatske županije, Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska, koje se zapravo s najvećom slavonskom županijom ne mogu niti mjeriti zbog milijunskog prometa turista na njihovom području, kažnjavali su upola manje vozača, što je vidljivo uspoređujući broj kazni samo s brojem registriranih vozila na istom području. Naime, u Zagrebačkoj županiji registrirano su 505.844 vozila, a evidentirano je 87.939 prometnih prekršaja. U Splitsko-dalmatinskoj županiji policajci su ispisali 38.699 kazni u prometu, na 215.284 registrirana vozila, dok je u Primorsko-goranskoj županiji bilo registrirano 161.713 vozila, a policajci su ispisali manje kazni nego oni osječki, odnosno 30.228.

Tijekom prošle godine u prometu su u Osječko-baranjskoj županiji smrtrno stradale 24 osobe. U 2015. godini u prometu je poginulo 35 ljudi, a 2014. – 13.

Sandra LACIĆ
policajac u civilu “druka” prekršitelje kolegama

U Osijeku je specifično i to da policajci rade, u najmanju ruku, na neobičan način. Naime, u jednom slučaju u Ulici Hrvatske Republike u samom središtu grada policajac u civilnoj odjeći stajao je samo nekoliko metara od obilježenih pješačkih prijelaza. Kada je uočio jednu od žrtvi pozvao je policajca u uniformi koji je muškarca koji je prešao zebru dok je na semaforu gorjelo crveno svjetlo odveo u obližnji ulaz zgrade. Ondje je neoprezni pješak dobio kaznu. Kada smo upitali u PU osječko-baranjskoj zašto se na taj način radi i kažnjava građane, rečeno nam je da je to način da bi se zaštitila privatnost onih koji se kažnjavaju?! Dakle ako je netko opravdano kažnjen svejedno ga policajci iz “milosti” odvedu gdje ih nitko ne vidi pa ga ondje kazne. Nevjerojatno je i da se umjesto policajca u uniformi, koji bi samom svojom pojavom prevenirao prekršaje, postavljaju na vidljivo mjesto samo policajci u civilnoj odjeći.

U ŠEST MJESECI U HRVATSKOJ VIŠE OD 360 TISUĆA PREKRŠAJA

Prema podacima iz MUP-a u šest mjeseci, od lipnja do kraja studenoga 2016. godine, u Hrvatskoj je ispisana 363.591 kazna zbog prekršaja u prometu. Više od 146 tisuća vozača vozilo je brže nego što je to dopušteno, a u toj kategoriji prebrzih najviše je onih koji su vozili u naselju brzinom od 10 do 20 kilometara na sat većom od dopuštene – 50.296. U prometu je zatečeno 18.443 pijanih vozača, a tu je najviše bilo onih koji su imali od 0,51 do 1,00 promila alkohola u krvi – 6773. Uz navedeno čak 37.189 osoba nije se vezalo sigurnosnim pojasom u vozilu, 32.555 sudionika u prometu nije poštivalo prometne znakove, 22.840 vozača nepropisno se parkiralo, 15.183 vozača koristila su mobitel za vrijeme vožnje...

ŽUPANIJA BROJ VOZILA BROJ KAŽNJENIH % KAŽNJENIH Zagrebačka 505.844 87.939 17,3 Splitsko-dalmatinska 215.284 38.699 17,9 Primorsko-goranska 161.713 30.228 18,6 Osječko-baranjska 121.069 30.849 25,4

kazne

SLAVONCI PLATILI 9,2 MILIJUNA KUNA U ŠEST MJESECI