Novosti
IZBORI U SELJAČKOJ STRANCI

Pongrac ili Turalija na čelu slavonskog HSS-a
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

I HSS će nakon burnog razdoblja u drugoj polovini prošle godine izabrati novo čelništvo. Iako, s obzirom na nemali broj suspendiranih koji su se suprotstavili aktualnom predsjedniku Kreši Beljaku i neće biti sudionici Skupštine, ne treba očekivati velike preokrete u smjeru kojim stranka ide.

HSS će tako u subotu birati predsjednika (Beljak je jedini kandidat), dopredsjednike, Predsjedništvo, Glavni i Nadzorni odbor, Časni sud stranke te pet regionalnih predsjednika HSS-a. Dva su kandidata za novog predsjednika HSS-ove Regije Slavonija - Zvonko Pongrac, predsjednik osječko-baranjskog HSS-a, koji je dosad obnašao i tu regionalnu funkciju, te Mario Turalija, član Predsjedništva te stranke, predsjednik osječkog HSS-a, u Oreškovićevoj vladi zamjenik ministra poduzetništva i obrta.

Pongrac kaže da ga je pogodilo i osjeća se izigrano od vrha HSS-a jer je bilo rečeno da će i tu biti “zatvorene liste”. Zamjera što onda liste nisu otvorene na svim razinama, nego se za čelne ljude HSS-a predlaže točno onoliko kandidata koliko ih se bira. “Nama iz Osječko-baranjske županije su i smanjili broj delegata s 40 na 26, a nekima povećali, što nije u redu. HSS-u se ne piše dobro, no ima vremena i mogućnosti da se to ispravi. Pojavile su se dvije frakcije i velik je broj suspendiranih, protiv čega sam bio jer to ne vodi ničemu. A kako ćemo izići na lokalne izbore ovisit će o snazi županijske organizacije”, kaže Pongrac, dodajući kako je kandidaturom njegova protukandidata, koja je stigla izvan ove županije, napravljena pomutnja. Iako, kaže, nema ništa protiv Turalije. Podsjeća da je nakon preuzimanja županijskog HSS-a naišao na loše stanje u lokalnim organizacijama i dugove, te si dao truda oko konsolidacije. “Priznajem starim HSS-ovcima da sam pogriješio pri dovođenju novih članova, no to sam morao činiti s obzirom na zatečeno stanje. Osječko-baranjski HSS je sada po snazi treći u državi, financijski zdrav i konsolidiran”, zaključuje Pongrac.

Mario Turalija, pak, kaže kako bi to bio nekakav njegov politički iskorak, za jednu stepenicu više u hijerarhiji unutar stranke. “Odlučio sam se na taj potez, inertivno se izgraditi ovdje kao relativno mlad političar, izrazito mlad u politici, s tim što imam 12-godišnje iskustvo rada u realnom sektoru, gdje sam obnašao sve izvršne funkcije, od predsjednika uprave i člana uprave, do direktora u banci. Tako da mi je ta empirija realnog sektora poznata. Upravo kao zamjenik ministra dao sam, što se tiče tog realnog sektora, maksimalan obol za Slavoniju i Baranju, samo što je to bilo iznimno kratko vrijeme. Mi u HSS-u smo u fazi izrade našeg ekonomskog programa, koji će u biti odskakati od svih ovih dosadašnjih programa i temeljit će se prije svega na postojećim radnim mjestima. Da tu lokalna samouprava kroz operativne programe Vlade RH poveća plaće i dohotke svima nama i našim susjedima, stanovnicima Slavonije i Baranje”, rekao nam je Turalija.

Igor BOŠNJAK
ŠINKO I KASELJ KANDIDATI ZA GLAVNI ODBOR

Ovisno o tome tko dobije više glasova delegata iz Slavonije i Baranje na izbornoj skupštini HSS-a - Pongrac ili Turalija - bit će u sljedećem razdoblju predsjednik HSS-ove Regije Slavonija - koordinacijskog tijela stranke za istok Hrvatske. Ono je direktno vezano i uz širi sastav Predsjedništva HSS-a, tj. sami vrh stranke, čijim članom predsjednici regija automatski postaju. Dodajmo i kako će na subotnjoj Skupštini kandidati iz Osječko-baranjske županije za Glavni odbor HSS-a biti Nenad Šinko, tajnik županijskog HSS-a, i Mile Kaselj, predsjednik đakovačkog HSS-a.

Krešo Beljak

predsjednik HSS-a

STO DANA JE PROŠLO, A VLADA NIJE NAPRAVILA ŠTO JE TREBALO

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ocijenio je u srijedu kako Vlada u prvih 100 dana, koliko su joj iz HSS-a najavili potporu nakon izbora, nije napravila "ništa što se trebalo", ističući kako se HSS od početka postavio kao oporbena stranka. "Mi smo se na neki način odlučili ne na podršku, nego dati priliku ljudima koji su dobili relativnu podršku da izbjegnemo scenarije iz 2015., mjesece raznih pregovora jer sve to nije bilo dobro za Hrvatsku. Mislimo da je naš potez ubrzao postupak dogovora Mosta i HDZ-a, za što se znalo od početka. U 100 dana nije napravljeno ništa što je trebalo", izjavio je Beljak za N1 televiziju. Naglasio je kako se HSS od početka postavio kao oporba jer su birači tako htjeli. "Jasno smo pokazali na neglasanju za proračun na koju se stranu opredjeljujemo, vidjet ćemo kako će se vrijeme dalje odvijati", rekao je Beljak. H