Regija
SLIKAR PROSLAVIO JUBILEJ

Antun Sabo već je 45 godina uz kist i paletu
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

BELIŠĆE

Pojam slikarstva u Belišću danas, njegove sve poznatije Likovne udruge Bel-Art, kista i ulja na platnu, na ovim je prostorima tijesno vezan i uz ime Antuna Sabe – poznatog belišćanskog slikara koji obilježava nesvakidašnji jubilej: 45 godina kontinuiranog umjetničkog rada.

Za ovu pravu lokalnu legendu slikarstva jubilej je bio povod za nedavno postavljenu autorsku izložbu pod nazivom “Tu, kraj nas” gdje je sa svojih 45 radova na kojima prevladavaju motivi kraja u kojem živi i radi, simbolično progovorio o godinama koje je proveo s kistom u ruci. No, unatoč respektabilnom stažu, neumorni Antun, koji slika od svoje najranije mladosti, itekako je motiviran za nastavak slikarskog rada i prepun novih ideja.

- Slikarstvo je moj hobi i moj život i nema dana da ne uzmem kist u ruke i nešto ne 'mrljam'. Cijela priča je krenula još u osnovnoj školi na satu likovnog kod moga tadašnjeg nastavnika Jovičića, koji je vrlo brzo prepoznao moj dar za slikanje te me strpljivo usmjeravao da se više time bavim. No, aktivno sam se uhvatio slikarstva 1970. godine, kada mi se rodio prvi sin i otada sam zapravo u simbiozi s kistom i bojama - priča uvijek dobro raspoloženi Antun, čije slike krase zidove mnogih domova u Belišću i Slavoniji, ali i drugim svjetskim kontinentima gdje su završile kao pokloni ili drage uspomene na rodni kraj.

Motivaciju za slike Antun uglavnom pronalazi u onome što ga okružuje, prepoznatljivim prizorima kraja u kojem živi, pa su mu tako jedni od prvih, ali i danas vrlo čestih motiva dvorac Prandau-Norman, palača Gutmann te drugi poznati objekti. Vrijednost njegovih slika među prvima su prepoznali njegovi prijatelji i sugrađani, a sve se češće počelo događati da su za slike koje su se građanima svidjele počele stizati narudžbe za nove, pa je vrlo brzo Antun mogao uz uživanje nešto i zaraditi, te zaradom kupovati nove boje i platna za nove slike. Tako su se nizale godine i desetljeća života i rada, ali i ugodnog druženja i dijeljenja iskustava s drugim slikarima prilikom sudjelovanja u raznim kolonijama... Premda najviše prakticira ulja na platnu, ovaj veliki zaljubljenik u pejsaže svoga zavičaja, nerijetko odabire i suhi pastel i u manjoj mjeri akvarel, a eksperimentira sve češće i sa slikanjem po zidovima.L.Aničić

Podučava i najmlađe

Kao jedan od osnivača, zajedno s pokojnim Dragutinom Gibičarom, dao je veliki doprinos radu belišćanske likovne udruge Bel-art, koja je nedavno proslavila 20 godina postojanja i čiji se radovi nalaze na mnogim belišćanskim objektima. Ulaskom u treće desetljeće rada ove udruge, Antun se odlučio više posvetiti radu s mladima za koje u sklopu udruge organizira likovne radionice subotom na koje dolazi desetak malih Belišćana, novih likovnih nada svoga grada.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAVONIJA

Šumovita oaza pod prvim pahuljama

2

DRUŠTVO “NAŠA DJECA” MIKLEUŠ

Trometarski vodotoranj
u počast gradu heroju

3

UDRUGA BRANITELJICA DOMOVINSKOG RATA RH

I poezijom protiv zaborava na stradanje Vukovara ‘91.