Regija
NEPOVOLJNA STATISTIKA

Negativan prirast, ali raduje velika posjećenost misa
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

NAŠICE

Župa sv. Antuna Padovanskog Našice bilježi negativnu demografsku statistiku za 2016. godinu. Prema informacijama župnika, fra Zorana Bibića, u župi je u prošloj godini kršteno 97 djece, a umrla je 101 osoba. U 2015. godini bilo je 120 krštenja i 132 sprovoda. To znači da je broj krštenih manji od broja umrlih, i to stanje traje već duže vrijeme.

- Brojke nisu zabrinjavajuće, ali su nepovoljne. U minusu smo opet jer je broj sprovoda veći od broja krštenja. Negativna razlika je 4, i nije to odstupanje koje bi trebalo uznemiravati – kaže fra Zoran.

Ni broj sklopljenih brakova ne ulijeva nadu u bolja demografska vremena. Lani su svadbena zvona zvonila 60 puta, sedam puta više nego godinu dana prije, ali samo 38 parova odlučilo je živjeti na području župe. Unatoč nastavku negativnog trenda, više umrlih, a manje rođenih, raduje činjenica da je u protekloj godini povećan broj vjernika i broj obitelji. U župi je živjelo 10.668 katolika u 3715 obitelji.

- U nekim filijalama broj vjernika se povećao, a u nekim smanjio. Najveće je smanjenje filijala u Zoljanu, u kojoj je broj vjernika smanjen za 50, a u filijali u Donjoj Motičini za 17. U Donjoj Motičini je bilo 12 krštenja, 12 sprovoda i 12 vjenčanja, ali se smanjio broj vjernika jer mladi odlaze. U Našicama se broj vjernika povećao sa 6692 na 6721. Ono što bih želio istaknuti je činjenica da je određeni broj mladih ljudi napustio grad, ali su se doselile i mnoge mlade obitelji – naglašava fra Bibić.

Da župu najvjerojatnije ne očekuju svjetlija demografska vremena potvrđuje i prosječan broj članova u obitelji koji je nizak.

- Iako se povećao broj vjernika i broj obitelji u odnosu na 2015., zanimljiv je podatak da je prosjek članova po obitelji 2,87 i manji je od prošlogodišnjeg. Drugim riječima, povećao se broj obitelji s jednim ili s dva člana, odnosno sve je više staračkih i samačkih domaćinstava - upozorava fra Bibić.

Ipak, neke su brojke pozitivne: više je pohoda bolesnicima i više pastoralnih djelovanja izvan župe. Lani je bilo 649 pohoda bolesnicima, a 2015. je bilo 338. Broj pastoralnih djelovanja s 95 povećan je na 145.

- Ne samo da je bilo dvostruko više pohoda bolesnicima nego smo bili aktivniji u pohodima izvan župe. To znači da smo unutar našičkog dekanata, ali i šire bili prisutni kao pomoć susjednim župnicima u obavljanju različitih pastoralnih aktivnosti – ispovijedi za Božić i Uskrs te trodnevnice i devetnice u drugim župama. Dobra je vijest i to da je bilo podijeljeno 155.000 svetih pričesti, što govori o dobroj posjećenosti nedjeljnih misa, ali i tijekom tjedna. U Našicama između 20 i 30 posto katolika ide na misu, a prosjek u Hrvatskoj je 10 posto. Našička brojka je dosta visoka, i to je naša ugodna stvarnost i radost – zaključuje fra Bibić.S.Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike