Dome slatki dome
KUĆNI PSI: NJEGA TIJEKOM ZIME

Pripremite se za
zimske izlaske
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

Kućni psi često nisu naviknuti na hladnoću, pa i kratki izlasci mogu biti opasni. Pas koji je naviknut obavljati nuždu na novine ne mora se boriti s niskim temperaturama. To je posebno korisno noću, jer se ne morate odijevati da biste ga izveli u šetnju. Zimi je kućnim ljubimcima potreban poseban tretman kako u prehrani, tako i u izlascima.

Životinjama koje borave vani tijekom zimskih mjeseci potrebno je davati hranu bogatiju bjelančevinama i mastima kako bi organizam mogao stvoriti dovoljno energije za zagrijavanje tijela. Kada su temperature ispod ništice, voda u posudama se smrzava te ju je potrebno učestalije mijenjati.

Nakon svake šetnje u zimskim uvjetima potrebno je životinji oprati šape kako bi isprali sol. Bolesti koje su nešto učestalije zimi kod pasa i mačaka upale su ždrijela, upale očnih spojnica, upale nosa te upale mokraćnog mjehura, prilikom čega životinja otežano mokri, ponekad i bolno cvili prilikom mokrenja, a zna doći i do pojave krvi u mokraći.

Životinje su osjetljive na zimske uvjete, a krzno kao prirodna zaštita nije dovoljno. Za niskih temperatura, snijega i leda ljubimcima je potrebna dodatna briga.

Neke pasmine pasa bolje podnose hladnoću, no u pravilu je riječ o izuzecima. Vaš četveronožni ljubimac sigurno će se osjećati mnogo bolje u toploj kući nego u hladnom dvorištu. Ako pas živi vani, pobrinite se da mu bar osigurate pristojan zaklon.

Vodite također računa o tome da pas, bez obzira na to što je užasno hladno i što vam se ne izlazi iz kuće, mora obaviti svoju uobičajenu šetnju. Kod nekih vrsta pasa, posebice onih manjih, kao što su maltezeri ili mopsovi, dovoljno je protegnuti noge sa svojim ljubimcem stotinjak metara oko kuće i pričekati da obave nuždu. Međutim, mnoge pasmine zahtijevaju redovno dulje razgibavanje. Već u trenutku nabave takvog psa na to morate biti spremni.

Ako u šetnju vodite malenog psa dobro je da mu prije izlaska odjenete poseban kaputić za pse. Obratite pozornost na to da kaputić mora biti tako skrojen da pas može nesmetano obavljati nuždu dok ga ima na sebi, kao i da mu ne smije onemogućiti slobodno kretanje.

Većina se pasa voli igrati u snijegu. Pothlađenost može dovesti psa do dehidracije. U slučaju da opazite bilo kakav sumnjiv simptom, ne oklijevajte i odmah odvedite psa veterinaru. Ako pas drhti od hladnoće, umotajte ga u dekicu.

Njega dlake ne smije se zanemariti. Dugodlake pse treba redovno češljati, a o tome posebno treba voditi računa kada izlaze na snijeg. Nemojte zanemariti područje između prstiju na šapicama, jer se tamo zna prikupiti snijeg. Ako se pas vani smočio, odmah po povratku kući osušite ga.J.Kn.

Njegujte dlaku

Održavajte dlaku u dobrom stanju. Dobro raščešljana i čista dlaka osigurava bolju izolaciju. Redovito četkanje ne samo da održava dlaku čistom nego i poboljšava cirkulaciju – što je posebno korisno za starije pse. Božikovina, imela i euforbija potencijalno su toksične. Držite ih na mjestima gdje ih pas ne može dosegnuti.

Držite na suhom

Vlaga i hladnoća nisu sami po sebi uzrok bolesti, ali oslabljuju obrambeni sustav organizma i čine ga osjetljivim na razne bolesti. Kupate li psa zimi, pobrinite se da ga dobro osušite ručnikom ili niskom temperaturom sušila. Nikada ne izvodite psa dok je imalo mokar.

Dobro je znati

l Ne puštajte psa s povodca da se ne izgubi.

l Nakon šetnje obrišite psu šape i trbuh. Na njima se često zadržava sol, ili ostale opasne kemikalije s kojima životnija može doći u dodir.

l Ako psa šišate, ostavite malo dužu dlaku.

l Životinje nipošto ne smijete ostaviti u automobilu, jer se mogu smrznuti. Mlađi psi su osjetljiviji na hladnoću nego stariji.

l Ako je pas napolju, obvezno mora dobiti više kalorične hrane i imati sigurno, zaštićeno i toplo mjesto za spavanje.

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike