Kultura
VINKOVAČKI GK “JOZA IVAKIĆ” U 2017.

Tri premijere, a možda
i pet za sto godina kazališta
Objavljeno 11. siječnja, 2017.

VINKOVCI

Gradsko kazalište “Joza Ivakić” ove godine ima dvije velike obljetnice, 100 godina kazališta i 85 godina od smrti Joze Ivakića, što je bio povod razgovora sa Zdenkom Rečićem, ravnateljem Kazališta.

Kazališna tradicija u Vinkovcima seže u davnu 1917. godinu, kada je Diletantsko kazalište izvelo “Prosce” Ise Velikanovića i “Začarani ormar” Ferde Ž. Milera, a uz to u arhivu je pohranjena i prva prodana ulaznica iz 1917. godine. Kako je ovo velika obljetnica, Gradsko kazalište je odlučilo na lijep način obilježiti ove dvije velike obljetnice te će prirediti otvorenje velike izložbe pod nazivom “Prošlost, sadašnjost, budućnost Gradskog kazališta Joza Ivakić” u svibnju u sklopu Festivala glumca. Osim izložbe u pripremi je i Znanstveno predavanje o Jozi Ivakiću, dr. sc. Anice Bilić, s kojim bi se obilježilo 85 godina od smrti Joze Ivakića.

- Prva premijera zakazana je za veljaču (24.), predstava 'Tri tromjesečja' u režiji Frane Marije Vranković. Osim ove predstave u pripremi je još jedna premijera za travanj (28.), koja još uvijek ima radni naziv predstave, a predstava je u režiji Cvetina Aničića, te obnovljeni tekst igrano-lutkarske predstave 'Crvenkapica', gdje mislimo uvesti neke nove momente. Za ova tri teksta osigurana su sredstva, a ako uspijemo naći potrebna financijska sredstva, imamo još dva teksta 'Venera u krznu' Davida Ivesa i 'Staklena menažerija' Tennesseeja Williamsa, koje bi radili ako bude sredstava. Ako uspijemo i ove dvije uklopiti, onda je to pet predstava, što je za ovo malo kazalište puno”, rekao je Rečić.

Drugi segment stvaranja predstava je koprodukcija, gdje vinkovačko kazalište ima odličnu suradnju s mnogim kazalištima.

- Imamo dva teksta koja smo pripremili za koprodukciju, s tim da jedan sigurno ide, a to je 'Igramo Hamlete' u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku. Premijera te predstave bila bi 29. rujna. Želio bih istaknuti kako imamo odličnu suradnju s UAOS-om te s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku. U protekloj godini smo radili u koprodukciji 'Čarobni kolač', gdje smo mi bili nositelji predstave, a oni su bili suport. Ove su godine oni nositelji predstave 'Ružno pače', a mi surađujemo. Premijera se planira za 5. svibnja u Vinkovcima”, rekao je o koprodukcijama ravnatelj Rečić. Velika im je želja postaviti i predstavu “Vrzino kolo”. Na tekst Joze Ivakića režirao bi Vjekoslav Janković, koji bi za ovu predstavu želio okupiti jaku glumačku ekipu.

- Nažalost nismo dobili potrebna novčana sredstva za “Vrzino kolo”, pa je taj projekt je pod znakom pitanja. Međutim, kako nismo željeli odustati od tog projekta, razgovarao sam s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu. Drugi dio razgovora održat će se u siječnju u Vinkovcima, gdje ćemo pokušati dogovoriti koprodukciju s tim kazalištem. Meni je žao što mi sami to ne možemo financirati s obzirom na ove dvije velike obljetnice, no vjerujemo da ćemo možda i uspjeti”, rekao je Rečić.

“Rad kazališta nije samo ono što gledatelji vide. U GK-u 'Joza Ivakić' imamo i Dramsku sekciju, Kazališni kesten i Likovno-lutkarsku radionicu koju vodi Mirna Levaković-Lombarović. Uz sve to u vinkovačkom kazalištu se obilježava Noć kazališta, te svakako najjači segment je Festival glumca. Kako je ove godine grad Vinkovci domaćin, sve se to uklopilo u ove dvije proslave”, zaključio je Rečić. Mario Kokaj

Ove se godine obilježava i 85 godina od smrti Joze Ivakića

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas