Regija
OPĆINA PETRIJEVCI

30 milijuna kuna za kanalizaciju i prečistač
Objavljeno 11. siječnja, 2017.

PETRIJEVCI

Ovogodišnji proračun Općine Petrijevci trebao bi biti veći od 16,8 milijuna kuna i imati sve komponente razvojnog i socijalnog, naglašeno je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća na kojoj je prihvaćen proračun.

Prihodovnu stranu Petrijevčani su utemeljili na prihodima od poreza i prireza na dohodak od 2,8 milijuna kuna te gotovo 11.974.946 kuna, koje planiraju namaknuti iz drugih izvora - računaju na pomoć iz državnog i županijskog proračuna od 1,76 milijuna kuna te na pomoć od 9,2 milijuna kuna na temelju prijenosa EU sredstava i prijave na natječaje za nove projekte.

Što se rashoda tiče i oni su na prošlogodišnjoj razini, no Petrijevčani imaju u planu i gradnju cesta za 5,6 milijuna kuna te projekt gradnje parkirališta u dvorištu stare škole i Općine u Petrijevcima. Za 800.000 kuna planiraju sagraditi nove biciklističke staze, za pola milijuna kuna javnu rasvjetu, a u planu je i početak izgradnje etnokuće te kulturnog centra na lokaciji nekadašnjeg kina koje je srušeno prošle godine. U središtu Satnice žele sagraditi novo dječje igralište vrijedno 320.000 kuna, a za poticanje razvoja gospodarstva rezervirali su gotovo pola milijuna kuna. Namjeravaju i dalje podupirati javne potrebe u sportu, religiji i kulturi za što su rezervirali oko 385.000 kuna, dok za predškolski odgoj i obrazovanje nastavljaju davati više od 650.000 kuna. Nisu zaboravili ni socijalno ugrožene za koje su osigurali više od 350.000 kuna.

Komentirajući prijedlog proračuna, načelnik općine Ivo Zelić naglašava da je riječ o planu želja te da će on ovisiti o tome hoće li uspjeti proći na natječajima na kojima je Općina nominirala nove projekte, čime se njezin udjel u njihovoj realizaciji značajno smanjuje.

- I ove godine kao najveći projekt koji će se raditi, a koji direktno ne ide preko našeg proračuna, nastavak je gradnje kanalizacijske mreže. Uskoro očekujem potpisivanje ugovora s Hrvatskim vodama, jer je ove godine u planu početak gradnje prečistača za područje Općina Petrijevci i Bizovac te Ladimirevaca, kao i početak gradnje sekundarne mreže Petrijevci – Satnica. Projekti su to čija se vrijednost procjenjuje na oko 30 milijuna kuna i koji bi se trebali završiti do konca iduće godine. Riječ je o projektu koji nam je iznimno važan i u kojem je Općina u prošloj godini sudjelovala s 345.000 kuna, a ove godine naš udjel iznosit će između 50.000 i 100.000 kuna - najavio je petrijevački načelnik.L.Aničić

Sekundarna mreža gradit će se na potezu Petrijevci - Satnica

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike