Kultura
INTERNETSKI PORTAL HAZU

Znameniti i zaslužni Hrvati
Objavljeno 10. siječnja, 2017.

ZAGREB

U 2017. s radom će započeti internetski portal Znameniti i zaslužni Hrvati na kojem će se sustavno prikupljati digitalna građa o znamenitim ličnostima iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti. Projekt koordinira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a u prvoj fazi razvoja portala obradit će se već postojeća digitalizirana građa vezana uz hrvatskog povjesničara, književnika, političara i bibliofila Ivana Kukuljevića Sakcinskog, kojem se 2016. navršila 200. godišnjica rođenja. Kako bi se testirala funkcionalnost portala, objavit će se Kukuljevićeva digitalizirana građa iz Arhiva i Knjižnice HAZU (53 dokumenta) te građa iz Knjižnica grada Zagreba (4 knjige) i Državnog arhiva u Varaždinu (1374 digitalizirana Kukuljevićeva pisma), a u projekt je uključena i Nacionalna i sveučilišna knjižnica koja će nadzirati primjenu standarda i protokola struke.

Cilj pokretanja ovog tematskog portala je omogućiti jedinstveni pristup i pretraživanje digitaliziranih dokumenata o hrvatskim velikanima koji su smješteni u različitim repozitorijima hrvatskih arhiva, knjižnica i muzeja. Postupnim razvojem portala planira se obuhvatiti što više kulturnih sadržaja.

“U Hrvatskoj se posljednjih godina prikupio za naše uvjete respektabilan broj digitaliziranih objekata, naročito tekstovnih i slikovnih. Međutim, oni su raštrkani na raznim internetskim adresama institucija, međusobno nisu povezani, a obrađeni su na različite načine koji ne omogućavaju pobiranje podataka. Mnogo je građe koja uopće nije objavljena na internetu. Ovaj bi pilot-projekt prvi put omogućio sustavno pobiranje metapodataka i stvaranje zajedničkog pretraživačkog mehanizma pristupu građe. U tom je smislu prijedlog pilot-projekta inovacija u području digitalne ponude hrvatskih umjetničkih i kulturnih institucija. Svi izvori koji ne podliježu pod zaštitu autorskoga prava mogli bi se preuzimati u kvaliteti koja se podrazumijeva u mrežnom okruženju, a koja omogućava ispis sadržaja i upotrebu u znanstvene, obrazovne ili osobne nekomercijalne potrebe. Smatramo da nekomercijalni kulturni i umjetnički sadržaji u Hrvatskoj nisu dovoljno zastupljeni na internetu te bi ovo bio jedan od načina da se predstave i približe javnosti, i to preko najraširenijeg medija današnjice“, kaže upraviteljica Knjižnice HAZU i koordinatorica projekta Znameniti i zaslužni Hrvati Vedrana Juričić.

Naziv portala preuzet je prema poznatom leksikonu Znameniti i zaslužni Hrvati te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od 925. do 1925. objavljenom 1925. u povodu jubileja tisućite godišnjice Hrvatskog kraljevstva koji donosi životopise oko 3000 osoba iz hrvatske povijesti. Financijsku potporu provedbi projekta dala je Zaklada Adris. D.Kć./H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike