Kultura
U HNK-U ZAGREB

U ovome Hamletu
preispituje se ratna
groznica, paranoja...
Objavljeno 10. siječnja, 2017.

ZAGREB

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u utorak, 10. siječnja gostuje predstava “Hamlet” Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskoga, u izvedbi Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda. Nastavak je to prošle godine obnovljene suradnje dvaju uglednih kazališta, u sklopu koje je u Zagrebu, u siječnju 2016., bila izvedena predstava “Uobraženi bolesnik” Molièrea u režiji Jagoša Markovića, a u Beogradu, u lipnju 2015., "Vučjak" Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.

U predstavi glume Nebojša Glogovac, Jasna Đuričić, Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Miloš Samolov i Boris Milivojević.

Prema riječima dramaturga Gorana Stefanovskoga, u ovome Hamletu preispituje se ratna groznica, paranoja, vanjskopolitička situacija. Za ulogu najslavnijega tragičkog junaka, redatelj Popovski je odabrao Nebojšu Glogovca, jednoga od najistaknutijih filmskih i kazališnih glumaca u regiji.

“Hamlet je tragedija, ali kriza donosi razrješenje. Mrtvo more, mrtva sredina, ne donose razrješenje. Hamlet je nešto što se rađa svakih nekoliko godina, zato se on vraća i izlazi iz groba. Hamlet su procesi, otvaranje novih poglavlja. Hamlet dolazi kako bi upozorio na napravljenu nepravdu, osvijetlio, uzburkao duhove. Hamlet dolazi zajedno s duhovima kako bi sve razmrdao. Zato se on stalno vraća... I on donosi proljeće. Vjerujem kako nepravda ne može ići unedogled; u jednome trenutku će udariti o zid. I to uskoro. Svijet ne može predugo stajati na nepravdi. Sad mi se čini kako je vrijeme da se nepravda ispravi”, kaže Aleksandar Popovski.

Makedonski redatelj Aleksandar Popovski režirao je do sada više od 30 predstava, a u zagrebačkome HNK-u Shakespeareovu dramu “Na Tri kralja ili kako hoćete”, 2012. godine. Redovito gostuje u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Danskoj, Austriji, Turskoj, Švedskoj i Italiji.

Ova adaptacija Hamleta premijerno je izvedena u rujnu 2016. na sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskoga dramskog pozorišta, gdje je odlično prihvaćena od službene kritike te ispraćena gromoglasnim pljeskom i ovacijama publike. D.Kć.

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente