Osijek
MINISTAR ZDRAVSTVA U HITNOM POSJETU KBC-U

Vlada će dati novac za
sanaciju, ali ne i obećanje
za gradnju nove bolnice
Objavljeno 9. siječnja, 2017.
Ministar zdravstva, prof.dr.sc. Milan Kujundžić ponudio je u slučaju potrebe za hitnim operacijama da ih organiziraju u Zagrebu

Ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, u ponedjeljak je posjetio Zavod za oftalmologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek kako bi i osobno vidio posljedice havarije do koje je došlo pucanjem toplovodnih cijevi, prouzročenim iznimno niskim temperaturama zraka u nedjelju. Voda iz toplovodnih cijevi poplavila je operacijske sale Zavoda za oftalmologiju.

KBC je kod osiguravajućih kuća osiguran od pucanja cijevi, no šteta još nije procijenjena, ali vjeruje se kako će iznosi biti milijunski. Stoga je ministar Kujundžić obećao kako će sredstva za sanaciju secesijskog zdanja iz 1905. osigurati i Vlada RH.

- Šteta se dogodila i velika je. Ova je zgrada, kao i brojne bolnice i domovi zdravlja, u građevinskom smislu u poprilično lošem stanju. Ono što mogu reći je da ćemo sigurno naći sredstva kako bismo osigurali popravak ove zgrade u Osijeku i kako bismo ju što prije vratili u normalno funkcioniranje. Ponudio sam u slučaju potrebe za hitnim operacijama da ih organiziramo u Zagrebu, no predstojnik Zavoda, mr. sc. Ivan Krković, zahvalio se i napomenuo kako će i ovdašnji specijalisti sve stići, što pokazuje snagu duha osječke medicine - komentirao je ministar Kujundžić.

Što je s aparatima?

Ono što KBC Osijek sada najviše brine zapravo je stanje skupocjene operativne aparature, po kojoj se u nedjelju slijevala topla voda i za koju se još ne zna je li oštećena i u kojoj mjeri.

To su skupi aparati i bilo bi ih neozbiljno uključiti dan nakon havarije. Treba čekati nekoliko dana da se osuše. Valja naglasiti da su bili pokriveni plastičnim folijama i isključeni iz struje, i to svi osim mikroskopa za operaciju stražjeg segmenta oka. Za njega sada najviše strepimo jer je on iznimno važan za operacije koje dosad još nismo radili u Osijeku i za koje se sada tek obučavamo, a inače je vrijedan 1,5 milijuna kuna. Ovim putem želim zahvaliti i bolnicama iz Zagreba koje su nam ponudile svoju pomoć, no mi za akutna stanja imamo mogućnost operiranja na Klinici za ORL ili na Klinici za neurokirurgiju, odnosno KBC Osijek ima svoje resurse, kojima može na bolji način riješiti situaciju nego da pacijente vodimo u Zagreb, objasnio je dr. Krković.

Sustav kontroliran?

A u potrazi za eventualnim krivcem zbog nastanka kvara, jer niske su temperature zraka bile danima najavljene, u dijelu su se javnosti pojavile spekulacije o tome je li tehnička služba KBC-a (a priča se da zapošljava popriličan broj djelatnika) odradila u cijelosti svoj dio posla te valjano pripremila i zaštitila sustav za grijanje u Zavodu za oftalmologiju. Inače, poznato je kako HEP-Toplinarstvo ne uključuje korisnike na sustav ako od korisnika prije početka sezone grijanja ne dobije pisanu izjavu o ispravnosti unutarnjih instalacija grijanja unutar samostalnih cjelina.

Na Zavodu za oftalmologiju još ne znaju koji je točan uzrok pucanja toplovoda, ali otklanjuju svaku mogućnost vlastite krivnje.

- Sustav se redovito održava i kontrolira uoči svake sezone grijanja. Čujte, ako znamo da je zgrada sagrađena 1905. i da se uvijek rade samo nužni popravci, a nikada ne cjelovita rekonstrukcija, jer za to nema novca, onda imamo sustav kakav imamo - direktan je dr. Krković.

Međutim, ministar prilikom ovog obilaska nije dao konkretna obećanja o eventualnim planovima za temeljitu obnovu ili izgradnju nove bolnice u Osijeku, tek maglovitu najavu da su te protrebe svi svjesni.

- KBC Osijek u lošem je stanju i gradnja nove bolnice je potreba koja se nameće. Krpanje i popravak starih zgrada koje su građene prije 100 i više godina je prošlo vrijeme i hrvatska će država u tom smislu morati tražiti rješenja - zaključio je ministar Kujundžić.

Nefreteta Z. EBERHARD
NA OČNOM ODGOĐENE SVE OPERACIJE

Na Zavodu za oftalmologiju napominju kako su ovaj tjedan odgodili sve operacije, a inače ih tjedno naprave oko 50. - Čim dobijemo procjenu servisera i tehničke službe i dozvolu za uključenje aparata u struju, te steriliziramo sve sale, mi ćemo početi s radom - napominje dr. Krković.

BOLNICA IZ APOKALIPSE

Prije samo šest mjeseci olujno je nevrijeme otpuhalo krov sa zgrade Klinike za pedijatriju KBC-a i prouzročilo oštećenja na nekim drugim objektima, niske su temperature sada dovele do pucanja toplovoda na Oftalmologiji, fasada Zavoda za dermatologiju već godinama prijeti urušavanjem, Klinika za psihijatriju smještena je u barakama, a u gotovo apokaliptičnim uvjetima rade i na Neurologiji, Dječjoj hematologiji, Infektologiji i Nuklearnoj medicini. Posljednji je objekt u krugu KBC-a sagrađen prije dvadesetak godina, a riječ je o zgradi koju i danas svi nazivaju “novom kirurgijom”. Stoga su novinari postavili pitanje i što možemo očekivati prilikom sljedeće vremenske neprilike.

- Možemo očekivati havariju na bilo kojem KBC-ovu objektu, jer je stanje strašno zbog višegodišnje zapuštenosti i zapostavljanja - zaključio je ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić.

Zdravko Zajec

direktor HEP-Toplinarstva

UNUTARNJE INSTALACIJE KRAJNJEG KUPCA NISU U NAŠOJ NADLEŽNOSTI

Iz HEP-Toplinarstva nisu bili voljni komentirati kolika je (moguća) uloga tehničkih službi KBC-a u nastanku kvara na instalacijama. Tek su konstatirali kako se kvar dogodio na unutarnjim instalacijama krajnjeg kupca, koje nisu u njihovoj nadležnosti, odnosno HEP njima niti upravlja niti ih održava.

“Predmetni kvar na unutranjim instalacijama krajnjeg kupca nije imao utjecaja na opskrbu toplinskom energijom ostalih krajnjih kupaca, te trenutačno ne postoje problemi u isporuci toplinske energije na području grada Osijeka”, izvijestio je Zdravko Zajec, direktor HEP-Toplinarstva.

prostor

KBC VAPI ZA CJELOVITIM RJEŠENJEM UMJESTO ZAKRPAVANJA

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike