Osijek
U UGOSTITELJSKOJ ŠKOLI

Predstavljeni novi priručnici za građanski odgoj i obrazovanje
Objavljeno 9. siječnja, 2017.

Provedba programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole - analiza dosadašnjih praksi, naziv je međužupanijskog stručnog skupa, održanog jučer u Ugostiteljsko-turističkoj školi, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

- Na skupu sudjeluje 60 profesora, koordinatora Građanskog odgoja i obrazovanja iz osnovnih i srednjih škola dviju županija, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske - kaže prof. Nada Tolić, voditeljica Županijskog stručnog vijeća (ŽSV) za građanski odgoj za srednje škole u Osječko-baranjskoj županiji. Ona i njezina kolegica, prof. Mirela Berlančić, voditeljica ŽSV-a za osnovne škole, organizirale su ovaj skup u cilju osposobljavanja nastavnika za povezivanje gradiva kroz koje se ostvaruju teme građanskog odgoja. O čemu je još bilo riječi na ovom stručnom skupu, rekli su nam prof. Nevenka Lončarić-Jelačić i mr. sc. Tomislav Ogrinšak, viši savjetnici za nacionalne programe u Agenciji za odgoj i obrazovanje (AOO).

- Želimo vidjeti dokle smo došli s provedbom programa građanskog odgoja i obrazovanja, ima li teškoća, u čemu su škole uspješne, u čemu im možemo pomoći i pružiti podršku. Ključni je čimbenik usavršavanje i edukacija nastavnika - kaže viša savjetnica Nevenka Lončarić-Jelačić. Dodaje da su predstavili priručnike Vijeća Europe za učitelje i nastavnike. Oni sadrže mnogo zadataka s ciljem da učenici budu aktivni i povezuju gradivo s rješavanjem konkretnih problema.

- Kolege smo upoznali i s projektom “PEARLS - sprječavanje ranog napuštanja školovanja pomoću inkluzivnih strategija”, u kojem sudjeluje devet obrazovnih ustanova iz Rumunjske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske i Turske, uz financijsku potporu EU Eramus+ programa. U taj međunarodni program za usavršavanje učitelja aktivno su uključeni hrvatski učitelji iz Međimurja kao edukatori - ističe viši savjetnik Tomislav Ogrinšak. V. Latinović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike