Regija
PROJEKT BUBA BARA

Do sada je u kampanji 531 osoba donirala ukupno 16.821 USD
Objavljeno 10. siječnja, 2017.

VINKOVCI

Vinkovački Bubamarci ostvarili su veliki uspjeh i dobili podršku iz cijele Hrvatske, ali i sa svih strana svijeta za svoj projekt Buba Bara – prvi takav projekt u Hrvatskoj uopće – a koji podrazumijeva buduću kafeteriju u kojoj će svoj prvi posao naći osobe s Downovim sindromom.

Pravo na rad

U kampanji za Buba Bar provođenoj do 26. prosinca 2016. godine prikupljeno je 16.821 USD, a novac je donirala 531 osoba!

– Inicijativa za ostvarenje projekta Buba Bara time ne završava, jer nismo stigli do cilja, ali znamo da za prave stvari treba vremena – rekla je jedna od voditeljica kampanje Maja Šibenik. Dodaje kako su u Udruzi osoba s invaliditetom Bubamara iznenađeni podrškom koja svakodnevno stiže do njih. Kako je objasnila, sredstva za Buba Bar – koji će raditi pod sloganom “Extra kromosom za extra kavu”, i dalje se prikupljaju i svi koji žele pomoći mogu se obratiti Udruzi. Nije pritom nužno riječ o financijskoj, nego i o pomoći u obliku izvođenja radova, doniranja građevinskog materijala, ili opreme, jer Buba Bar trebao bi biti, kako to znaju reći Bubamarci, mjesto najkvalitetnije kave – kave servirane s posebnim osmijehom i mjesto koje će etablirati i na prvo mjesto ponovno vratiti osnovno ljudsko pravo – pravo na rad.

– Zadovoljni smo doniranim iznosom i zahvalni svima, iako nismo ostvarili konačni cilj koji smo zamislili, a to je i otvaranje kuglane u sklopu Buba Bara – kazuje Šibenik, dodajući da su u prosincu prošle godine u trotjednu kampanju krenuli prilično skromno s početnih 10.000 USD.

– Kako je taj iznos vrlo brzo doniran, tako smo pomicali do krajnjih 25.000 USD što, ipak, nije ostvareno – navela je, objašnjavajući i kako prostor budućeg Buba Bara, zahtijeva temeljito renoviranje, a potom i opremanje kafeterije nužnom opremom koja nije jeftina.

Riječ je o prostoru od 500-tinjak kvadrata, prvi korak bit će upravo renoviranje, a s obzirom na veličinu prostora Maja Šibenik pojasnila je i ideju kuglane.

I kuglana?

– Buba Bar neće biti u cijelom prostoru, pa bi tu mogla biti i nova kuglana, iako to još nije definirano, ali voljeli bismo da bude.U tom bi slučaju mogle biti zaposlene i dodatne osobe iz Bubamare, sve bi bilo na većoj razini, a vrlo je važno i to da bi Buba Bar i kuglana omogućavali sigurniju samoodrživost projekta – rekla je. Želja Bubamaraca je da kafeteriju Buba Bar otvore na proljeće ili u ljeto 2017.. Udruga Bubamara već 34 godine okuplja osobe s invaliditetom, a sada imaju 1400 korisnika. Projektom Buba Bara prvi bi put bili zaposleni neki od članova.

– Poanta priče je zapošljavanje osoba s invaliditetom, i to u što većem broju. Mi znamo da osobe s invaliditetom žele i mogu raditi, a otvorenje Buba Bara mnogima od njih dat će priliku da pokažu kako su ravnopravni članovi društva. Nadamo se da će Buba Bar “probiti led” jer, želja nam je da svaki grad u Hrvatskoj ima Buba Bar – poručuju iz „Bubamare“. Budući Bubamarci/ugostitelji – Alen, Domagoj, Ivana, Marija i Dario – prošli su obuku, već su Vinkovčanima u svom promobaru na gradskom trgu pokazali što znaju i kako marljivo rade pa nestrpljivo iščekuju početak rada Buba Bara u kojom će zaraditi i svoju prvu plaću, imati radno mjesto i egzistenciju od vlastitog rada.

Sanja BUTIGAN
KALENDAR BUBAMARE I UDRUGE ROCCO

Iz Bubamare ima još novosti. U suradnji s Udrugom za zaštitu životinja Rocco Vinkovci osmislili su i realizirali kalendar za 2017. godinu. Kroz 12 mjeseci kupce kalendara pratit će zanimljive fotografije Bubamaraca u društvu četveronožnih prijatelja koji su na skrbi Udruge Rocco.

Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike