Ekonomija
ADMIRAL MARKETS

Gospodarska situacija
u svijetu se poboljšava
Objavljeno 10. siječnja, 2017.

Nakon burne 2016. godine i u ovoj bi godini na financijskim tržištima moglo doći do velikih kretanja cijena. Tijekom godine dogodit će se nekoliko važnih događaja i procesa koji bi mogli izazvati burne reakcije investitora na valutnom i dioničkom tržištu, navode u svom najnovijem izvješću analitičari Admiral Marketsa.

“Donald Trump službeno postaje predsjednih SAD-a 20. siječnja ove godine, a za donošenje prvih važnijih odluka njegovoj administraciji vjerojatno će trebati nekoliko mjeseci. Tek će tada postati jasno hoće li doista doći i do velikog zaokreta u ekonomskoj politici i kakav bi to utjecaj moglo imati na vrijednost dionica, američkog dolara te svih ostalih financijskih instrumenata”, navode u izvješću Admiralovi analitičari koji su se osvrnuli i na Brexit.

- Iako su Britanci prije više od šest mjeseci donijeli odluku o napuštanju EU-a, još uvijek nisu dogovoreni ni uvjeti ni datum izlaska. Vjerojatno će biti dogovoreni tijekom ove godine, pa se može očekivati da će se tečaj funte ponovno značajno mijenjati. Smjer kretanja ovisit će o procjeni investitora i špekulanata na valutnom tržištu o tome hoće li dogovoreni uvjeti imati negativan utjecaj na britanski gospodarski rast ili ne - ističu iz Admirala te dodaju i kako se gospodarska situacija u svijetu stabilno poboljšava te bi se nakon američke centralne banke mnoge druge važne centralne banke mogle odlučiti na završetak ciklusa popuštanja monetarne politike, što bi izazvalo velike pomake tečaja pojedinih valuta.

- Najvažnija centralna banka koja bi se mogla odlučiti na takav korak je Europska centralna banka. Odluku o završetku ili produžetku trajanja programa ubrizgavanja novca u financijski sustav vjerojatno će morati donijeti na ljeto ili na jesen. Ako dođe do najave završetka programa, euro bi mogao značajno ojačati u odnosu na većinu najtrgovanijih svjetskih valuta. Britanska i švicarska centralna banka bi se, zbog slične gospodarske situacije i snažne povezanosti s gospodarstvima eurozone, na isti korak mogle odlučiti u približno isto vrijeme, naveli su iz Admirala.

Mogući veliki pomaci cijena na financijskim tržištima

Osim navedenih događaja i procesa, analitičari Admiral Marketsa smatraju da će gotovo sigurno doći do bar nekoliko neplaniranih događaja koji će imati značajan utjecaj na tržišta. Zbog toga se tijekom godine može očekivati mnogo velikih pomaka cijena na financijskim tržištima, koji mogu biti iskorišteni za ostvarivanje prinosa većeg nego korištenjem klasične dugoročne strategije ulaganja.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike