Novosti
SVE JE MANJE ZAGOVORNIKA

Ima li euro ikakvu šansu preživjeti?
Objavljeno 9. siječnja, 2017.

Zemlje eurozone trebaju se povući iz eura kao jedinstvene valute i vratiti se na strukturu “zajedničke valute”, izjavila je Marine Le Pen, čelnica francuske Nacionalne fronte, predlažući povratak na ECU (European Currency Unit/Europsku valutnu jedinicu) koja je vrijedila do 1999. godine kada je uveden euro.

U razgovoru za Reuters Le Pen, koja se nada da će postati iduća francuska predsjednica na izborima u svibnju ove godine, ne krije da se zalaže za izlazak iz eurozone i povratku francuskog franka. Le Pen smatra da bi ECU mogao poslužiti kao tranzicijsko rješenje koje će završiti potpunom smrću europske valute.

Zamjenik Marine Le Pen Florian Philippot, izjavio je kako monetarna suradnja između drugih europskih zemalja ne predstavlja prepreku njihovog stava da Francuska treba ponovno uspostaviti monetarnu suverenost.

“Valuta koja bi slijedila ECU model nije moneta koju ćete imati u novčaniku, to je računovodstvena valuta između zemalja”, izjavio je Philippot. “To bi trebao biti prijelazni model”, dodao je.

ECU bi egzistirao zajedno s nacionalnom valutom”, izjavila je Le Pen. U međuvremenu, glavni ekonomist Nacionalnog fronta Jean-Richard Sulzer razrađuje plan napuštanja eura u slučaju da Marine Le Pen odluči izvesti Francusku iz eurozone.

Dosta i Talijanima

Slične stvari događaju se i u nekim drugim zemljama eurozone. Čelnik ekonomskog instituta Ifo Clemens Fuest izjavio je za njemačke medije kako će Talijani na kraju poželjeti izići iz eurozone ako se njihov životni standard ne poboljša.

- Životni standard u Italiji na istoj je razini kao i 2000. godine. Ako se to ne promijeni, Talijani će u nekom trenutku reći: “Ne želimo više tu eurozonu", kazao je Clemens Fuest u razgovoru za dnevni list Tagesspiegel.

Napomenuo je također da ako njemački parlament odobri program pomoći Italiji, njemačkim poreznim obveznicima natovarit će na leđa rizike "čije razmjere ne poznaje niti ih može kontrolirati". Njemački parlamentarni zastupnici ne bi to trebali prihvatiti, smatra Fuest.

Italija nije zatražila program pomoći, napominje Reuters. Vlada u Rimu fokusirala se na jamčenje stabilnosti financijskog sektora, počevši sa sanacijom posrnule banke Monte dei Paschi di Siena.

Zbog već poznatih razloga Grčka je razmišljala da 2011. godine raspiše referendum o izlasku iz zajedničke valute, a 2015. godine ozbiljno je razmatrala izlazak iz eurozone. No pritisnuti dugovima natjerani su da odluke donose “s nožem na vratu”, kako je to opisao 2015. godine grčki premijer Aleksis Cipras, pa se to nije dogodilo.

Odluka Nizozemske

U Nizozmskoj koja će također ove godine izići na birališta, sve je popularniji čelnik populističke Stranke slobode Geert Wilders, koji “tvrdo” zagovara izlazak iz EU-a. Ako se to dogodi, zasigurno neće ostati ni u eurozoni.

Kako bi to sve trebalo izgledati, još je pitanje jer Lisabonski ugovor, koji je stupio na snagu krajem 2009. godine, predviđa mogućnost izlaska iz Europske unije, dok se izlazak iz eurozone ne spominje. Praktički, izlazak iz eurozone povlačio bi za sobom i izlazak iz EU-a i obrnuto.

Zanimljivo je da Međunarodni monetarni fond u svojoj službenoj studiji 'External Sector Report' za 2016. tvrdi kako je jedinstvena valuta euro glavni instrument europske slabosti. Prema tom dokumentu francuska ekonomija navodno ima prejaku valutu za 6 posto, dok njemačka ima podcijenjenu valutu za najmanje 15 posto. Raspon nejednakosti između ove dvije temeljne članice EU-a prikazuje onaj ključni razlog koji uništava ekonomsku ravnotežu Europe.

Izlazak Velike Britanije (koja nikada nije napustila nacionalnu valutu) iz EU-a, izazvao je dovoljno veliku političku krizu. Još jednu monetarnu krizu Unija vjerojatno ne bi preživjela.

Vuk TEŠIJA
PET UVJETA KOJE MORAMO ISPUNITI DA BI UVELI EURO

Procjena je Hrvatske narodne banke da euro ne može uvesti prije 2020. godine, ali se za njega možemo početi ozbiljno pripremati. Zemlje članice Europske unije koje umjesto svoje nacionalne valute žele uvesti euro, moraju ispuniti pet takozvanih kriterija iz Maastrichta. Ti kriteriji odnose se na manjak u državnom proračunu, javni dug, inflaciju, kamatne stope i tečaj. U slučaju Hrvatske tečaj kune mora biti stabilan i taj kriterij ispunjavamo. Ispunjavamo i kriterij držanja inflacije pod kontrolom. Treći je kriterij da kamate na dug moraju pasti, a on će se ispuniti sam po sebi smanjenjem deficita i duga. Da bi Hrvatska uvela euro, javni dug mora biti na razini od 60 posto BDP-a, on sada iznosi 85 posto. Prema kriterijima iz Maastrichta, zemlja koja uvodi euro ne smije imati proračunski deficit veći od tri posto. U idućim godinama Vlada će imati velikih problema s postizanjem ovog kriterija, jer na naplatu stižu velike rate javnog duga i ta će se rupa vjerojatno morati krpati novim zaduženjima, što stvara novi pritisak na kriterij javnog duga u kojem smo ionako jako loši.

Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila