Osijek
ZA 300 STANARA TEK 20 PARKIRNIH MJESTA

Stanari četverolista bi parking umjesto dječjeg igrališta - Grad protiv
Objavljeno 9. siječnja, 2017.

Najveća zgrada istočno od Zagreba nalazi se upravo u Osijeku, a riječ je o poznatom "četverolistu" na Vijencu Ivana Meštrovića.Riječ je o zgradi koja ima 128 stanova, 55 metara visine i 18 katova te oko 300 stanara, što je gotovo kapacitet manjeg sela.

Zgrada je sagrađena 1973. godine i u skladu s ondašnjim stanjem na osječkim prometnicama za ovu osječku mamuticu predviđeno je tek 20 parkirališnih mjesta, a danas, 44 godine poslije, ovaj broj parkirališnih mjesta jedva da je dostatan za stanare prva dva kata, pa stanari već nekoliko godina opetovano upućuju zahtjeve za proširenjem parkirališnog prostora za svoj stambeni objekt.

- Mi smo uputili zahtjev prema Gradskoj četvrti Tvrđa, ali i Gradu Osijeku, u kojem predlažemo da se dječje igralište na sjevernoj strani zgrade, koje je u vrlo devastiranom stanju i uopće se ne koristi, pretvori u parkirališni prostor. Riječ je o prostoru na kojem bi se moglo sagraditi otprilike 50 parkirališnih mjesta. Najveći je problem što sada sustanari u potrazi za komadićem slobodnog prostora za parkiranje ostavljaju svoja vozila na vatrogasnom prilazu. U slučaju da se u zgradi dogodi požar, vatrogasna kola ne bi mogla prići i s tim su upoznati i osječki vatrogasci, koji su također inzistirali da djelujemo prema gradu - priča Krešimir Katušić, predstavnik suvlasnika zgrade na Vijencu Ivana Meštrovića 102.

Inače, predstavnik suvlasnika skupio je više od 60 posto nužnih potpisa i suglasnosti suvlasnika za prenamjenu dječjeg igrališta u parkiralište, koje su oni čak zamislili kao svojevrsni kružni tok oko zgrade. No, navodno postoji i nekoliko stanara koji se protive ovakvoj ideji, a u sve se umješala i struka, koja tvrdi kako parkiralište na tom prostoru ne dolazi u obzir jer bi to značilo rušenje stoljetnih stabala.

- Nije nam jasno kako se nekoliko stanara može buniti ako mi imamo 60 posto suglasnosti, a također smatramo da se stabla ne moraju rušiti, dovoljno je da se napravi bar 20-ak novih parkirališnih mjesta uz njih. No, iz Grada smo dobili informaciju kako bi se rješenje tražilo u gradnji parkirališta u dolini uz nogometno igralište, te kako će se raditi na tom projektu - kaže Katušić, koji se nada da će Grad u 2017. godini pronaći rješenje za stanare ove najveće osječke zgrade.

Nefreteta Z.EBERHARD
GČ TVRĐA: NE DOLAZI U OBZIR NI PARKING UZ SPORTSKO IGRALIŠTE

S alternativnom idejom gradnje parkirališta uz sportsko igralište u dolini podno zgrade ne slaže se predsjednik Vijeća Gradske četvrti Tvrđa Zoran Batnožić.

- Ovaj prijedlog osobno ne bih nikada podržao jer je naš plan na tom prostoru dodatno proširivati sportske sadržaje za stanovnike ovog dijela grada. Inače, mi smo podržali prijedlog stanara četverolista da se parking izgradi na devastiranom dječjem igralištu, ali je u studenom stiglo rješenje prema kojem je mišljenje struke da gradnja parkirališta na tom prostoru ne dolazi u obzir zbog rušenja stogodišnjih stabala. Inače, riječ je o projektu vrijednom oko 800.000 kuna, iznosu na koji smo mi pristali da se uloži jer je riječ o problemu koji je sve veći i koji je trenutačno čini se stao na mrtvoj točki. U ovoj godini ćemo ponovno postaviti zahtjev Gradu za pronalaženjem rješenja ove, za stanare iznimno opasne situacije jer postoji i vatrogasni zahtjev rješenja ovog problema - komentirao je Batnožić.

suglasnost

ZA GRADNJU PARKINGA POTPISALO JE 60% STANARA

Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike