Regija
19. GRABOVAČKA KOBASIJADA

Najbolju kobasicu napravio
je Boris Ileš iz Meca,
druga je Vesna Karlović
Objavljeno 8. siječnja, 2017.

GRABOVAC

Već 19. put zaredom Grabovcem se početkom siječnja, u povodu blagdana Tri kralja, širio miris kobasica. Organizirali su Grabovčani još jednu grabovačku kobasijadu na koju se odazvalo više od 40 majstora kobasičara iz Baranje i Slavonije. Peteročlana komisija imala je puna usta posla, budući da je teško bilo presuditi koji je od uzoraka bolji. Ocjenjivali su ukus, strukturu, izgled i odimljenost “kraljice kolinja”, a najviše im se svidjela kobasica koju je smiješao i odimio 35-godišnji vozač, Boris Ileš iz Meca. Drugo mjesto osvojila je kobasica Vesne Karlović, treći je bio Tibor Pap, dok su svi ostali zauzeli izvrsno četvrto mjesto.

- Nemam mnogo staža što se proizvodnje kobasica tiče, ali sam uz oca dosta naučio. Za dobru kobasicu potrebne su domaće svinje i dobra paprika. U našoj obitelji radimo prema standardnom receptu, dakle dva posto soli, 0,8 posto slatke i 0,4 posto ljute, pola posto papra i češnjaka po želji - priča Boris, naglašavajući kako on voli nešto ljuće kobasice, a posebno mu je drago što ih obožava i njegov trogodišnji nasljednik. Slične recepte čuli smo i od ostalih sudionika. Kako ističe predsjednik komisije i jedan od prvih sudionika kobasijade Ivica Martinić, posljednjih godina odaziva im se između 40 i 60 kobasičara pa nije lako ocijeniti sve uzorke. Budući da se grabovačka kobasijada održava relativno rano pa pojedine kobasice još uvijek nisu fermentirale, organizatori su odlučili ocjenjivati obarene uzorke.

- Ocjenjuje se sve, od izgleda, preko organoleptičkih svojstava, mirisa... U komisiji su ljudi koji se godinama bave proizvodnjom kobasica, tako da su ocjene realne - ističe Martinić, naglašavajući kako posredovanjem kobasijade žele poručiti proizvođačima da kobasice izrađuju od domaćih svinja i s domaćom paprikom. Osim natjecateljskog dijela, najznačajniji i najočekivaniji bio je onaj kada su za stolove počeli stizati pladnjevi s “baranjskim plodovima”. Tako je bilo i ovaj put. Organizatori su sve uzorke prokuhali u jednom kotlu, nakon čega su ih, onako tople i zamamnog mirisa, uz hren i svježi kruh, poslužili svim gostima koje je zabavljala živa glazba.I.Getto

Sve počelo prepirkom

Grabovačka kobasijada ima neobične korijene. Sve je počelo malom prepirkom skupine mještana koji se nisu mogli složiti čija je kobasica bolja. Stoga su odlučili organizirati kobasijadu i na nju pozvati neutralnu komisiju. Prepirka se dogodila na Tri kralja pa je taj datum postao tradicionalan, premda je ove godine, iz tehničkih razloga, kobasijada održana dan kasnije. Iduće godine, kada grabovački kobasičari budu obilježavali jubilej, možda bude osnovana i dugo najavljivana udruga grabovačkih kobasičara.

Možda ste propustili...

NALAZAK KOSTIJU IZ II. Svjetskog rata

Nada se da su kod Đakova nađeni ostaci njezina djeda

NA ŽUPANIJSKOM ZEMLJIŠTU BEZ DOZVOLE

I Beli Manastir želi biti suvlasnikom dvorane

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana