Crna kronika
CRNE BROJKE U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Tri samoubojstva u samo pet dana
Objavljeno 7. siječnja, 2017.

OSIJEK - Prema podatcima Državne uprave za zaštitu i spašavanje - Područni ured Osijek, od početka godine u Osječko-baranjskoj županiji evidentirana su tri samoubojstva. Dva su se dogodila na osječkom, a jedno na bizovačkom području. Najmlađa žrtva je 22-godišnjak koji si je oduzeo život u Bizovcu. Drugi suicid evidentiran je u jednom ugostiteljskom objektu u širem središtu Osijeka, a riječ je o 46-godišnjaku, dok je treća žrtva starija od 50 godina. Suicid je počinjen na širem osječkom području.

Tri suicida zbila su se u samo pet dana, što nije uobičajeno, posebice za ovo doba godine. U sva tri slučaja policija je potvrdila kako nema govora o nasilnoj smrti. Što je trojicu muškaraca nagnalo na očajnički čin koji će, na žalost, ostaviti negativnog traga na njihovim obiteljima, javnosti nije poznato. Motivi svakog takvog čina pojedinačno su različiti, no težak život dotaknuo se svakoga. Većina se s tim nosi kako zna i može, no neki jednostavno odustanu. Kao razlozi samoubojstava spominju se i nemogućnost nalaženja posla, ljubomora, psihička ili fizička bolest, usamljenost, staračka besperspektivnost, neuspjeh u školi... Neki svoju namjeru i najave, poneki čak i na društvenim mrežama, dok se većina odluči na ovakav očajnički korak u samoći, daleko od svih.

U 2014. i 2015. godini u Osječko-baranjskoj županiji 255 ljudi oduzelo si je život, ili je to pokušalo. Pri tome je preminulo 115 osoba, a 140 preživjelo je pokušaj samoubojstva. Većinom je tu riječ o osobama muškog spola, dok je suicid izvršilo 17 žena u prošle dvije godine, a 48 ih je to pokušalo. Osječko-baranjska županija prema broju samoubojstava među vodećima je u Hrvatskoj. Tako je, primjerice 2013. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, OBŽ bio na trećem mjestu po toj crnoj brojci, iza Zagrebačke županije i grada Zagreba.M.Bugarić

115

suicida evidentirano je u dvije godine u Osječko-baranjskoj županiji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike