Magazin
TJEDNI OSVRT

Mostu za vratom
Objavljeno 7. siječnja, 2017.
Vlada bi zbog Ine i HEP-a mogla ući u krizu, ali sada je tu HNS-ovac Vrdoljak sa svojih devet saborskih zastupnika

Primijećeno je da premijer Andrej Plenković očigledno ne voli dokolicu, pa bila ona i blagdanska. Tako je na sam Badnjak održao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je priopćio da je arbitražni spor oko Ine odlučen u korist MOL-a, ali da će Hrvatska sve poduzeti da tu tvrtku ponovno vrati u državno vlasništvo. Kako za takvo što u državnoj blagajni novca naprosto nema, na Silvestrovo nam je pak poručio da će do novca prodajom 25 posto dionica HEP-a.

Naravno, nije tu riječ o dokolici, koliko i eventualnom amortiziranju reakcija koje ta tema izaziva, pa je sve sporne informacije i bilo najbolje javnosti podastrijeti u vrijeme slavlja. Politički pak gledano, bilo je premalo informacija o tome tko HDZ-ove nove privatizacijske planove podržava, a tko ne, a naročito kada je riječ o strateškom im partneru Mostu. Javno je i to na Facebooku odreagirao jedino mostovac Miro Bulj, koji je o eventualnoj prodaji dijela HEP-a zatražio referendum na kojem bi odlučivali građani, a kojima je privatizacijskih i pretvorbenih muljaža već dosta. Od lidera Mosta i predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova uglavnom nije bilo ni riječi, osim da podržavaju podržavljenje Ine, a nitko iz Mosta nije javno komentirao ni Buljev stav, vjerojatno zbog jednog pragmatičnog razloga o kojemu još uvijek treba debelo promisliti. Naime, Plenkovićev i ministarski plan prodaje dionica HEP-a podržao je i predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak koji je i sam bio za nešto slično kao bivši Milanovićev ministar gospodarstva. Pa ako je Bulj svojom reakcijom možda i najavio Mostov rat s HDZ-om uoči lokalnih izbora, Most je tada u velikom problemu. Vlada bi zbog Ine i HEP-a doduše mogla ući u krizu, ali sada je tu Vrdoljak sa svojih devet saborskih zastupnika koji eventualni Mostov inat može vrlo lako dovesti u pitanje jer su za ulazak u Vladu navodno već u niskom startu.

Kako god, Vlada o konkretnim modelima povratka Ine još uvijek razmišlja, no onda je stigla vijest da je ipak postignut dogovor o prodaji HEP-a, barem ako je suditi prema ministru zaštite okoliša i energetike Slavenu Dobroviću, koji je javno podržao HDZ-ov plan. Dobrović drži da Inu treba vratiti, a u HEP prvo uložiti, pa tek onda prodati 25 posto, a što je proces koji bi mogao trajati. I to ne bi nužno trebalo biti loše ako ima plana, ali ga nema, ili ga ima, ali ga još javnost u cijelosti ne zna. Sve u svemu, postoji strah da je teren za lov u mutnome ponovno otvoren, pa i u političkom smislu, bez obzira na pomirljive tonove Dobrovića i Plenkovića. Pritom Mostu, ponavljamo, za vrat još puše i Vrdoljakov HNS. Očigledno je teško u tako labavim političkim koleracijama donositi i održive odluke i to uoči skorih lokalnih izbora.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti
jučer, danas i sutra