Kultura
KONCERT U CRKVI SV. KRIŽA U OSIJEKU

Klapa Allegre: Rijetke ruralne obrade hrvatskih božićnih napjeva
Objavljeno 7. siječnja, 2017.

Ženska klapa Allegre iz Osijeka jedna je od rijetkih koje njeguju ruralne obrade hrvatskih božićnih napjeva na ovom teritorijalnom folklornom području. U srijedu, 4. siječnja, u franjevačkoj crkvi sv. Križa u osječkoj Tvrđi, posebnim izvođenjem odabranih božićnih pjesama, predstavila se osječkim slušateljima.

Umjetnička voditeljica prve ženske klape na našem području je Ana Bilmez (u suradnji s korepetitorima Milanom Bilmezom i Viktorom Benkotićam). Skupinu čini pet zaljubljenica u klapsko pjevanje i umjetnička voditeljica, koja je i vokalni izvođač. To su: Josipa Bošnjak i Jasna Jakovljević (soprani 1); Danijela Butković i Kristina Glavica (sopran 2 i alt 1); Ana Bilmez (alt 1) i Lidija Blagojević (alt 2). Uz klapu je na koncertu kao gost nastupio mladi osječki sastav Jamm (Viktor Benkotić, Josipa i Mario Bošnjak te Ana i Milan Bilmez).

Program se tako sastojao od tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama i božićnih skladbi drugih provenijencija (starijeg i novijeg datuma). Sveukupno je bilo jedanaest skladbi podijeljenih u tri dijela.

Od brojnih (prelijepih) tradicijskih hrvatskih božićnih pjesama, na ovom je koncertnom programu izdvojeno samo pet (hrvatskog tradicijskog nacionalnog obilježja). Obradili su ih vrsni predstavnici hrvatske etnomuzikologije: Lj. Stipišić, E. Šinka, Franjo Dugan, Zdenko Runjić te M. Lešćan. Primjerice, 'U to vrime godišta' (ruralni zvuk altistica A. Bilmez i L. Blagojević), 'Nebesko djetešce' (muzikalnost isprepletanja četiriju dionica, mezzosopran D. Butković), 'Rodio se Bog i čovjek' (odlična dikcija, solistica J. Bošnjak, J. Jakovljević,); 'Danas se čuje' (razrađenost dionica), 'Veseli se Majko Božja' (s pedigreom folklorne povijesne vrijednosti, kakav nosi obr. Lešćan, uz sudjelovanje svih solistica i altistice L. Blagojević).

U drugom dijelu koncerta, uz klapu Allegre nastupio je i mladi osječki sastav 'Jamm' (Viktor Benkotić, Josipa i Mario Bošnjak te Ana i Milan Bilmez) s pjesmama, odnosno parafrazama skladbi Deck the Hall, Night Divine, Hallelujah. Iz njihova nastupa posebno se izdvaja Mario Bošnjak (već profesionaliziranog glasa, odlično interpretiranih visina.

Ideja vodilja kojom se u crkvi sv. Križa predstavila ženska klapa Allegre bila je prigodni glazbeni materijal 'za dane Božića' u ruralnoj obradi. Istovremeno, to bi označilo i razvijanje posebnog stila pučkog crkvenog tradicijskog pjevanja u nas (klapskog).

Branka BAN

Jamm

MLADI SASTAV - GOST NA KONCERTU

PRVI NA NAŠEM PODRUČJU

Ženska klapa Allegre Osijek prvi je ansambl te vrste u nas (u ovom dijelu Hrvatske). Ovaj koncert stoga bi trebao otvoriti i ostale puteve njegovanja hrvatske ruralne crkvene glazbene baštine (da bi se sačuvala). Jer, ljepota naših hrvatskih crkvenih pučkih pjesama je neizmjerna.

Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u