Svijet
POSEBNE MJERE SIGURNOSTI

Proslavom dana RS-a ucjenjuju Hrvate u BiH
Objavljeno 5. siječnja, 2017.

Policija Republike Srpske uvodi izvanredne mjere sigurnosti na području Banje Luke 9. siječnja, kada bi u tom gradu trebalo biti organizirano obilježavanje neustavnog praznika nazvanog "dan RS", potvrđeno je u srijedu iz entitetskog ministarstva unutarnjih poslova.

Odlukom ministra unutarnjih poslova RS-a Dragana Lukača uz uobičajene mjere pojačanog osiguranja poput povećanog broja policajaca na ulicama uvedena je i zabrana prometovanja motornih vozila težih od 3,5 tona kroz središte Banje Luke, ali i zabrana uporabe dronova osim uz posebne suglasnosti.

Ministar Lukač ranije je najavio kako će njegovi policajci sudjelovati u defileu koji vlasti RS najavljuju kroz središte Banje Luke sljedećeg ponedjeljka.

Njima će se pridružiti vatrogasci i pripadnici civilne zaštite, no i dalje je neizvjesno hoće li se ispuniti želja predsjednika RS Milorada Dodika da među sudionicima parade budu i srpski pripadnici oružanih snaga BiH.

Takav zahtjev upućen je Ministarstvu obrane BiH koje donosi konačnu odluku, no načelnik zajedničkog stožera oružanih snaga, general Anto Jeleč kazao je kako se on tomu izričito protivi.

Načelnik stožera protiv

"Ustavni sud BiH donio je odluku o neustavnosti tog praznika. S obzirom na to da smo legalisti, smatram da pripadnici OS BiH ne bi trebali sudjelovati u obilježavanju tog dana", izjavio je general Jeleč, kako ga citiraju banjolučke "Nezavisne novine".

U međuvremenu je stiga vijest da će Ministarstvo obrane BiH odobriti sudjelovanje Vojnog orkestra OSBiH - bend Banja Luka, u ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. siječnja 2017. godine, između ostalog u odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima VRS-a, NOR-a i civilnim žrtvama rata.

Ključni dio oružanih snaga BiH čine tri pukovnije koje u biti slijede tradiciju vojski iz proteklog rata, pri čemu Treća pješačka pukovnija baštini onu bivše vojske bosanskih Srba.

Srpski dužnosnici u tijelima vlasti u BiH upravo u tome vide opravdanost njihova zahtjeva da se pripadnici te postrojbe uključe u obilježavanje 9. siječnja, kojega kane proslaviti u znak sjećanja na dan kada je 1992. proglašena tvorevina pod nazivom "srpska republika BiH", iz koje je nastala današnja RS.

Osjetljivo pitanje

Doministar obrane Boris Jerinić ocijenio je kako svatko u BiH ima pravo obilježavati praznike koje želi i da to vrijedi sve dok se na državnoj razini ne donese jedinstveno rješenje, a zastupnica Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu BiH Dušanka Majkić otvoreno prijeti kako će o stajalištu generala Jeleča, ali i ministrice obrane Marine Pendeš ovisiti kako će se iz RS-a ubuduće odnositi prema političkim zahtjevima Hrvata u BiH.

"Bit će zanimljivo vidjeti na koji će način reagirati ministrica obrane i načelnik zajedničkog stožera OS BiH koji dolaze iz reda hrvatskog naroda, iz kojeg konstantno pričaju o ugroženosti. Ako zabrane sudjelovanje u paradi, onda će RS vidjeti kako i što dalje", kazala je Majkić.

Vojska BiH jedna je od rijetkih stvari u BiH koja ima organizacijsku strukturu mimo entiteta i kantona i jedna je od rijetkih organizacija koja funkcionira. Trenutno je možda i jedini integrativni faktor u cijeloj BiH, stoga je ovo vrlo osjetljivo pitanje, pogotovo jer se vojska BiH nalazi na ubrzanom putu ulaska u NATO, što u RS-u zasigurno mnogima ne odgovara.

Vuk TEŠIJA/H
RS polako “pripaja” i Brčko

Nakon što "dan RS" 9. siječnja proslave u Banjoj Luci, entitetske vlasti su obilježavanje tog datuma dan poslije najavile i u Distriktu Brčko iako je to administrativno-teritorijalna jedinica koja je potpuno autonomna i izvan je sastava RS. Dodik tamo planira posebno primanje, a bit će organiziran i vjerski dio proslave.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike