Regija
USPJEŠNA GODINA BARANJSKOG TURIZMA

Srušeni svi prijašnji rekordi - ostvareno je 30.000 noćenja
Objavljeno 5. siječnja, 2017.
To je kruna rada kompletne turističke branše, vlasnika smještajnih kapaciteta, ugostitelja, vinara, OPG-ova..

BELI MANASTIR - Tijekom prošle godine Baranju su posjetila 16.222 gosta, a ostvareno je 30.608 noćenja. Za razliku od pretprošle godine, stiglo je 2595 gostiju više, dok je broj noćenja veći za 4661. Rezultati su to koji daju poticaj za daljnji rad. Misli tako i Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, koji naglašava kako je izuzetno zadovoljan porastom broja dolazaka i noćenja gostiju.

Ne uspavati se

- Kada smo rezimirali 2015. godinu, naglašavao sam kako bi bilo dobro da 2016. godine ostvarimo više od 30.000 noćenja. To se i dogodilo, ali nećemo počivati na lovorikama, već nastojati privući još više gostiju - kaže Perkušić, naglašavajući kako za nove rekorde nisu dovoljni samo prirodni resursi, autohtona kuhinja i ostali potencijali, već mnogo više.

- Potrebni su nam različiti sadržaji, neobične manifestacije koje bi privlačile ljude i tjerale ih da u Baranji ostanu više dana. Svakodnevno osmišljavamo nešto novo i kontaktiramo s kolegama iz raznih dijelova Europe, prije svih iz susjednih zemalja kako bi zajednički organizirali manifestacije ili primijenili njihova iskustva. Gostovali smo na manifestacijama u zemlji i inozemstvu, a na nekima od njih nismo bili gosti, već smo predstavljali regiju iz koje dolazimo. Sudeći prema povratnim informacijama, bilo je uspješno - kaže on. Ističe kako su dosadašnji rezultati kruna rada njegovih kolega u turističkim zajednicama, ali i kompletne turističke branše - vlasnika smještajnih kapaciteta, ugostitelja, vinara, OPG-ova... Najbolji dokaz su brojne nagrade, kako za cijele destinacije, poput onih za etnoselo Karanac ili općinu Kneževi Vinogradi, tako i pojedinačne.

Najviše Amerikanaca

Kada se gleda broj dolazaka i noćenja, još vode domaći gosti. Lani ih je bilo 9167, što je 60-ak posto od ukupnog broja. Slično je i s brojem noćenja, kojih je, što se domaćih tiče, bilo gotovo 19.000. Kada su stranci u pitanju, zanimljivo je kako je prošle godine bilo turista iz cijelog svijeta. Zahvaljujući kruzer-turama najveći udio među stranim gostima na području pod ingerencijom TZ Baranje imaju državljani SAD-a, dok su područje pod ingerencijom TZ općine Bilje najviše posjećivali Rumunji, Mađari i Nijemci. Ukupno gledajući, uz spomenute, najčešći gosti dolaze još iz Slovenije, Srbije, BiH, Francuske, Austrije, Poljske, Češke... No, Baranju su upoznali i Japanci, Kinezi, Korejci, Izraelci, Brazilci... Za turističke djelatnike sezona traje gotovo neprestano. Dakako da brojni gosti tijekom ljeta prednost daju morskoj destinaciji, ali ima i onih koji se odlučuju za kontinent. Prvi ovogodišnji val očekuje se već za 15-ak dana jer slijedi proslava dana sv. Vinka, popularna Vinceška, koju mnogi žele obilježiti upravo u Baranji.

Svi su složni kako je kontinentalni turizam važan kamenčić u turističkom mozaiku Lijepe Naše, ali i s činjenicom da su se dosadašnje vlade prema većem dijelu kontinenta ponašale pomalo maćehinski. Potpora je bilo, ali bi one trebale biti izdašnije. Prije svega pojačati treba marketinški nastup u inozemstvu, što bi značilo još više dolazaka i noćenja. S druge strane, domaći dionici trebali bi razmišljati o, primjerice, povećanju broja kreveta jer su u Baranji rijetka mjesta gdje mogu prespavati putnici jednog autobusa.

Ivica GETTO

Budućnost

POJAČATI MARKETING U INOZEMSTVU

Produljiti sezonu u 2017.

Kako stoji na stranicama Ministarstva turizma, prema službenim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u prosincu 2016. ostvareno 280.218 dolazaka i 667.372 noćenja. Usporedbe radi, u prosincu 2015. godine ostvareno je oko 528.000 noćenja, a navedena razlika predstavlja pokazatelj kako hrvatske destinacije privlače sve više turista i izvan glavnih ljetnih mjeseci. Direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić naglašava kako hrvatski turistički sektor u 2017. godinu ulazi s odličnim rezultatima, ali i velikim očekivanjima. Ministar turizma Gari Cappelli naglasio je kako je tijekom prošle godine turizam ostvario izuzetne rezultate i to zahvaljujući dobrom radu privatnog, ali i javnog sektora - njihovom sinergijom u svim aktivnostima vezanim uz poslovanje u turizmu. “Ove godine očekuju nas nove investicije u turizmu u iznosu od 800 milijuna eura, kao i projekti namijenjeni produženju sezone uz koje ćemo vjerujem ostvariti još bolje rezultate u obliku turističkog prometa te povećati potrošnju u turizmu”, dodao je Cappelli.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana