Ekonomija
PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

Iskorišteno je samo 7 posto EU potpora za ruralni razvoj
Objavljeno 5. siječnja, 2017.
Sustav provedbe ćemo pojednostaviti i donijeti jedinstveni pravilnik za provedbu svih tipova operacija, izjavio je Tolušić

Nakon što je okončan IPARD program, nazvan Plan za poljoprivredu i ruralni razvoj RH za razdoblje 2007. - 2013., ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je za Program ruralnog razvoja RH (čija je provedba u tijeku) najavio niz novosti i pogodnosti za poljoprivrednike.

Za IPARD je, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskoj od 2007. do 2013. iz EU-a na raspolaganju bilo 129,9 milijuna eura uz obvezu da iz nacionalnog proračuna izdvoji još 42,7 milijuna eura. Na tih 172,6 milijuna eura planirano je da i potencijalni korisnici sudjeluju s još 122,6 milijuna eura. “Za sredstva IPARD-a kandidiralo je 1338 projekata, procijenjenih na 3,94 milijarde kuna. Ugovorena su 722 projekta, ukupne vrijednosti 1,88 milijardi kuna. Na kraju provedbe IPARD programa, dakle do 31. prosinca 2016., za 693 projekta isplaćeno je 1.016,305.075,61 kuna potpore”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Od pogodnosti koje je Tolušić najavio za bolju provedbu Programa ruralnog razvoja u odnosu prema IPARD programu valja navesti ukidanje ograničenja koja su postojala u IPARD-u.

- Roba sada može potjecati iz svih zemalja. Omogućava se prijaviteljima da investiciju započnu odmah nakon prijave projekta na natječaj. Cijeli projekt prijavljuju elektronski preko aplikacije AGRONET, uz minimum papirologije i jednostavniju verziju poslovnog plana. Također poljoprivrednici imaju mogućnost isplate avansa prije pokretanja investicije, što prije nije bio slučaj - navode iz Ministarstva poljoprivrede.

- Činjenica da je u prve dvije godine iskorišteno samo 7 % raspoloživog iznosa EU potpora vezanih uz Program ruralnog razvoja RH upućuje na potrebu da se postupci za povlačenje tog novca dodatno pojednostave i pokrene snažniji investicijski ciklus uz otvaranje novih radnih mjesta u ruralnim područjima, što može zaustaviti alarmantnu depopulaciju tih prostora. Ideja je da se sustav provedbe što više pojednostavi te da se donese jedinstveni pravilnik koji bi definirao općenita pravila za provedbu svih tipova operacija, podmjera i mjera – izjavio je Tolušić i dodao da bi se time izvan snage stavili trenutno važeći pravilnici, koji bi se primjenjivali na projekte u provedbi prema tim pravilnicima te bi se na taj način izbjegla višemjesečna čekanja na izmjene pravilnika, a pravila provedbe poput načina prijave, rokova, prigovora, nepravilnosti, prihvatljivih i neprihvatljivih izdataka bila bi definirana jednom do kraja provedbe. “Prijedlog poboljšanja ide uskoro, a same izmjene uvodit ćemo sukcesivno kako sustav ne bi kolabirao, odnosno, provedba Programa mora ići bez obzira na izmjene sustava“, zaključio je Tolušić.

Zdenka RUPČIĆ
DA POLJOPRIVREDA BUDE KONKURENTNA, TREBA ISKORISTITI 100 POSTO NOVCA

IPARD je trebao biti trening za institucije u provedbi Programa ruralnog razvoja (PRR-a), međutim po njegovoj katastrofalnoj realizaciji od 2014. godine do danas vidimo da to i nije bilo tako, jer je do sada iskorišteno 7 % sredstava, kaže Krešimir Kuterovac , vlasnik konzultantske tvrtke Inagra, te dodaje kako bi, da bi naša poljoprivreda bila konkurentna, trebalo iskoristiti 100 % sredstava, a ona od 2014. troši samo 7 %. “Evo gdje je konkurentnost, utrošiti sredstva u projekte koji zapošljavaju, stvaraju novu vrijednost i podižu konkurentnost, što je očito za nas nemoguće, čemu u prilog idu podaci da je Hrvatska od moguće 1,3 milijarde povukla 1 milijardu, ili 75 %. To znači da je hrvatska poljoprivreda izgubila 300 milijuna kuna”, kaže Kuterovac.

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike