Tehno
PONOVNO NA VRHU

Test: Sony Xperia XZ
Objavljeno 5. siječnja, 2017.

Ušli smo u 2017., a godina pred nama zasigurno će donijeti brojne novitete, posebice u segmentu pametnih telefona. Međutim, bez obzira na sve ono što nas čeka, krajem 2016. u ruke nam je stigao fenomenalan Sony Xperia XZ.

Sonyjev flagship uređaj koji je spreman za sve što nam dolazi, top-model koji je japanski Sony ponovno gurnuo u sam vrh proizvođača pametnih telefona, a prema svemu sudeći Sony će se sa XZ tamo i zadržati.

Novi dizajn

Sony Xperia XZ konačno je top-model koji smo čekali od Sonyja. Nakon serije X i novog dizajnerskog izričaja, imali smo nekakav isprazan osjećaj kao da trebamo još nešto čekati – i bili smo u pravu. Pred sam kraj 2016. godine i početak nove nam 2017. iz Sonyja je stigao Xperia XZ. Flagship koji je Sony digao ponovo u sam vrh.

Za to mjesto na vrhu zaslužno je više faktora, no krenimo redom. Sony je odavna poznat po odličnom i nadasve lijepom dizajnu svojih uređaja. Iako je ljepota u oku promatrača, neosporno je kako je Sony Xperia XZ lijep uređaj. U metalnoj Platinum boji u kojoj nam je XZ stigao doima se superiorno u odnosu na sve do sada viđeno. Dizajn je evolucija onoga kojeg je postavila već legendarna Z serija, a nastavila X serija, a po nama donosi najbolje od oba. Lijevi i desni bok dovoljno su obli za ugodno držanje u ruci, a donja i gornja strana svojom oštrinom donose dašak luksuza i elegancije. Uređaj zbog toga može i uspravno stajati, pa iako ga zasigurno nećete tako držati, tako uspravan djeluje doista moćno i privlači poglede. Prednja strana otkriva trendovski blago zakrivljeno staklo zaslona, dok je poleđina izrađena od posebne legure metala nazvane alkaleido.

Dakle, posebna legura specijalno proizvedena za jedan telefon. Može li biti više premium od toga? Sve skupa okrunjeno je preciznim spojevima i čvrstinom koja obećava dugovječnost ovog telefona. U pogledu otvora tu je onaj za slušalice (srećom standardni 3,5-milimetarski) te ulaz za USB-C kojim uređaj punimo i povezujemo. Tu je još i „ladica“ za microSD karticu te naravno SIM karticu. Od gumbića tu je onaj za otključavanje i očitavanje otiska prsta, koji usput rečeno radi odlično te tipke za regulaciju tonova i pokretanje fotoaparata. Minimalizam i otmjenost na kakve smo i naviknuli od Sonyja najbolje će opisati cjelokupni izgled.

Sve što trebamo

Nakon uključivanja, obasjat će vas najbolji zaslon koji je Sony dosad postavio u neki od svojih uređaja. Bez zadrške i razmišljanja ovu je odluku lako donijeti, a usporedbom s nekim drugim uređajima spoznat ćete koliki se napredak na zaslonu napravio. Dakle, prikaz boja, balans bijele, svjetlina, vidljivost na Sunčevu svjetlu, sve je za ocjenu pet!

Zaslon i dalje donosi Full HD rezoluciju i ovo je lukav potez Sonyja na kojem mu zapravo treba čestitati. Iako smo viđali već Z5 Premium sa 4K zaslonom, ali i većinu drugih proizvođača s QHD rezolucijama, pokazalo se kako takav zaslon ima smisla tek za uporabu s VR tehnologijom, no kako ona baš i nije zaživjela, tako se i potreba za bilo kojom višom rezolucijom od Full HD pokazala bacanjem resursa. Realne razlike između Full HD ili neke više rezolucije nema, a potrošnja baterije kod FHD je svedena na minimum. Lukavo i domišljato. Iznad zaslona je sekundarna 13-megapikselna kamera sa softverskom stabilizacijom u 5 osi za jedne od najboljih selfija dosad, dok poleđina otkriva značajno unaprijeđenu 23-megapikselnu kameru čije ćemo unaprjeđenje najviše vidjeti pri fotografiranju noću. Fotografije su doista spektakularne, među najboljima na telefonu, pa i pri slabom osvjetljenju. Za munjevito brz rad zaslužan je Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 s osam jezgri uparen sa solidnih 3 GB radne memorije, dok je osnova za pohranu 32 GB. Za one kojima je 32 GB premalo kapaciteta, postoji i 64 GB verzija, no uvijek možete umetnuti i memorijsku karticu do 256 GB memorije.

U trenutku testiranja Sony Xperia XZ već je imao zadnju verziju Android sustava naziva Nougat (7.0.1), a blagim dizajnerskim zahvatima Andorid je malčice ispeglan i još više minimaliziran.

Već smo bezbroj puta naglasili da nam se ovako čist i jednostavan Android najviše sviđa. Sony Xperia XZ je vodootporan, a kada bismo morali istaknuti neku manu, recimo jedinu nelogičnost - nepostojanje FM radija. Čini se da je ovo doista telefon za godinu koja je pred nama, a tada čini se baš i nećemo trebati staromodni FM radio kada ćemo više nego sada biti online i imati sve dostupno.

Preporuka za kraj? Apsolutno! Po nama jedan od najboljih, a izgledom najpoželjniji uređaj. Cijena od kakvih 5000 kuna očekivana je i u skladu s drugim top-modelima.

Marin REŽIĆ

Nakon uključivanja, obasjat će vas najbolji zaslon koji je Sony dosad postavio u neki od svojih uređaja

5000

kuna očekivana je cijena i u skladu s drugim top-modelima

Najčitanije iz rubrike