Dome slatki dome
IZ TOPLE SOBE NA BALKON PA U VRT

Božićno drvce u posudi potrebno je što prije iznijeti van
Objavljeno 5. siječnja, 2017.

Sve više građana za ukrašavanje svojih domova za božićne i novogodišnje blagdane odabire božićno drvce posađeno u posudi. Takvo se drvce može presaditi na otvoreno i tako dobiti novu ulogu i uz adekvatnu njegu poslužiti za još koje ukrašavanje za blagdane. Bilo bi dobro ako stanujete u stanu, odnosno nemate mogućnosti posaditi drvce u svoj vrt, da unaprijed isplanirate komu ćete ga darovati.

Osim pravilne sadnje, uspjeh sadnje imat će ponajprije biljke koje su uzgajane u loncu (rasadniku), te su tako uspjele razviti čvrstu korijenovu balu. Stoga svakako prije presadnje, a ubuduće i pri samoj kupnji, provjerite je li drvce u posudi raslo (uzgajano) ili je netom prije izvađeno iz zemlje i ugurano u posudu. Takvo drvce, osim snažnog glavnog korijena sitnog vlaknastog gotovo i nema i teško da će preživjeti.

Kako smo drvce u vrijeme blagdana izlagali visokim temperaturama i niskoj vlažnosti zraka zatvorenog prostora, narušen je vitalitet drvca, pa je i zbog toga postotak stabalaca koja prežive presađivanje niska, odnosno stabalce na otvorenom odumre zbog razlike u temperaturi. Kako bismo smanjili temperaturni šok koji je biljka doživjela u grijanom prostoru, potrebno je što prije biljku iznijeti van. Ako je moguće, prije nego što je posadimo vani, treba je ostaviti u nešto hladnijem i svjetlijem prostoru (natkrivena terasa, balkon, osvijetljena garaža) nekoliko dana, pa čak i tjedana kako bi se biljka aklimatizirala. Nakon što se biljka aklimatizirala, slobodno je presadite u vrt, naravno uz uvjet da tlo nije smrznuto.

Drvce se sadi na mjesto gdje će imati dovoljno prostora za normalan rast i razvoj u starijoj dobi.

Sadi se u pripremljenu jamu primjerenu veličini drvca, odnosno malo veću od lonca, i to tako duboko kako je bilo u loncu. Na dno i oko korijena dodaje se mješavina zemlje i treseta ili zrelog komposta. Zemlju treba dobro ugaziti i zaliti. Uz drvce se ukoso zabode kolac i priveže uz stabalce radi učvršćivanja debla i zaštite od jakih vjetrova. Bar jedanput u tijeku vegetacije prihranite ga gnojivom za četinjače. J.Kn.

U cvjetnom lončiću

Božićno drvce za koje sa sigurnošću znate da još ima dovoljno mjesta u cvjetnom lončiću za širenje korijenovog sustava možete pustiti jednu ili još nekoliko godina rasti posađeno baš u tom cvjetnom loncu. U međuvremenu, nekoliko Božića uživajte družeći se baš s tim jednim zelenim prijateljem. Dakako, čim se odlučite poskidati božićne ukrase, drvce zalijte i iznesite u zaštićeni kut balkona, terase ili vrta. Cvjetnu posudu obložite kartonom kako biste korijen dodatno zaštitili od preniskih temperatura, koje su u našim krajevima karakteristične za siječanj i početak veljače. Mislite li kako sloj kartona nije dovoljan, dodajte sloj suhog lišća, pa opet sloj kartona. Sve pričvrstite špagom. Ne zaboravite ni na korijenov vrat, koji također smijete zaštititi suhim lišćem. Umjesto kartona i suhog lišća, dobro će doći sijeno, slama ili kukuruzovina, i to ne samo oko cvjetnog lonca već i nekoliko centimetara iznad. Morate li zbog bilo kojeg razloga izvaditi biljku iz kontejnera ili kakve druge cvjetne posude, primjerice ako korjenčići vire iz rupa cvjetnog lonca, odmah je posadite u drugu cvjetnu posudu i zazimite u vrtu.

Bilja treba nekoliko dana kako bi se aklimatizirala

Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna